Физичният експеримент с елементи на граматика, който от няколко дни правят депутатите в парламента по повод въпроса за референдума, доведе до поредното късо съединение.

Ден след като бе решено питането да придобие формата, в която ГЕРБ го задава, от БСП отново възроптаха срещу „подмяната” на желанието на над 700 000 българи. Управляващите стъпиха на основата на думите на премиера Бойко Борисов, обявявайки левицата за манипулатор и беглец. В крайна сметка след големия словесен взрив в Народното събрание се роди „Искра Кюри” – при сливането на атомите „Искра Фидосова” и „Мария Кюри”.

Фитилът на темата запали Янаки Стоилов от Коалиция за България, който реши уравнението „76 депутати от управляващата партия, делено на над 700 000 български граждани, е равно на грубо осакатяване”.

Според него целта на ГЕРБ, които „имат опит в присвояване на национално богатство”, е да се обезсмисли истинският въпрос за референдума, като се извади жилото от въпроса, а именно АЕЦ „Белене”. „След като сега подменяте волята на стотици хиляди, не се ли готвите да направите същото на следващите избори”, попита Стоилов и подчерта, че народът трябва да си върне властта.

Оказа се, че всъщност от управляващата партия са изяснили замъгления поглед на гражданите, който били манипулирани от некоректно зададения въпрос, като са го вкарали в правилната му юридическа рамка.

Другарят Станишев и вие не искате да правите референдум, защото умишлено включихте текста за проект, площадка „Белене”. Вместо да се скриете и да си посипете главата с пепел, да кажете, че сте сбъркали, вие продължавате”, заяви Искра Фидосова.

По време на изказването й в залата се чуваха коментари от опозицията, които само нажежиха обстановката, за да стигне до крайната експлозия, която създаде нова парламентарна „героиня”.

В критиката си към председателстващия НС Анастас Анастасов, „червеният” депутат Мая Манолова достигна до откритие, което съчета физика, право и зоология: „Вие допуснахте г-жа Искра Кюри да се гаври с българските граждани. Депутатите от правната комисия по един мошенически начин подмениха въпроса за референдума. Вие позволихте Фидосова да словоблудства в парламента и да го превърне в зоопарк”.
 

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи