Председателят на правната комисия в Парламента Искра Фидосова изпрати писмо до посланиците на страните от ЕС у нас заради Изборния кодекс. В него тя иска среща между тях и ГЕРБ на 23 януари догодина, за да „изкажем нашата позиция по поставените теми, довели до по-сериозни спорове с представители на част от опозицията”.

„На второ четене в Комисията по правни въпроси в условията на диалог с народните представители от всички парламентарни групи в продължение на 12 заседания се опитахме да постигнем съгласие по по-голямата част от предложенията. Има множество безспорни предложения, които са подкрепени с абсолютно мнозинство от членовете на комисията, разбира се има и няколко теми, които са спорни и по тях съгласие не може да бъде постигнато”, пише Фидосова.

„Ние от ГЕРБ сме поели ангажимент, че промени в Изборния кодекс в последните дни преди изборите няма да правим и държим да спазим обещанието си”, добавя тя.

Преди дни от ДПС и Коалиция за България заплашиха управляващите с „международна разправа” в спора за промените в Изборния кодекс. „Червените” депутати излязоха с декларация, в която настояват за ревизия на внесените промени в кодекса, както и за политически консултации, включително с извънпарламентарни сили и неправителствения сектор.

Управляващи и опозиция си размениха обвинения за това кой какви манипулации на вота догодина цели с предложенията си за промени в Изборния кодекс, след като на 14 декември и двете страни бойкотираха гласуването на второ четене на поправките.

Председателят на Парламента Цецка Цачеца не допусна искането на БСП за предоставяне на заверени екземпляри от протоколите с резултатите на секционните избирателни комисии.

От ДПС пък настояха на заседанията на всички изборни комисии - централна, районни, общински, секционни, да могат да присъстват кандидати, застъпници, представители на партии, наблюдатели, журналисти и представители на неправителствени организации. Вместо това ГЕРБ предвижда заседанията на ЦИК и районните комисии да се предават онлайн.