След като цяло лято предупреждавах, че приемането на наредбата за топлоснабдяването се бави, тя изненадващо влезе в сила със старта на отоплителния сезон. Това заявява кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от Столична община.

„Моето притеснение продължава да бъде, че Министерство на икономиката и енергетиката сменя радикално начина на изчисление на сметките за парно без да обясни на хората как промените ще се отразят на сметките им. Призовавам министър Стойнев да не политизира въпрос, който се отнася до сметките на хората”, подчерта кметът.

Фандъкова казва още: Веднага след като Наредбата беше публикувана, възложих на проф. Калоянов от Техническия университет и неговия екип да направят изчисления как се променят сметките с новата методика на базата на реални абонати. Моите предложения за промени в наредбата са известни. Внесох ги м МИЕ още през март. Промяната на метода на изчисление на сметките е предложение на Министерство на икономиката и енергетиката. Ако са верни думите на министър Стойнев, че аз съм събирала сметките, то тогава министърът ги изчислява.

„Факт е, че Топлофикация има задължения към Българския енергиен холдинг в размер на 365 млн. лв. Те обаче са натрупани преди държавата да направи дружеството 100% общинска собственост. Затова трябва да се търсят съвместно решения”, заяви още Фандъкова.