Бившият журналист, настоящ политик и бъдещ евродепутат Николай Бареков обяви, че неговата „България без цензура” е избрала своеобразно „правителство в сянка”, в което той ще отговаря за външнополитическите въпроси.

В следващите дни свои представители ще изпратят и коалиционните партньори ВМРО, ЗНС и „Гергьовден”.

Един много важен ренегат

Прави впечатление сериозното присъствие в експертния панел на ББЦ на бившия депутат от ГЕРБ Светлин Танчев, който стана зам.-председател на политическата сила. Той ще помага на Бареков във външнополитическите въпроси, а освен това е и сред отговорниците за ресор „Финанси. Там е още Хари Гарабедян.

За икономиката, социалната политика и енергетиката ще отговарят Рада Коджабашева, Калина Крумова, Георги Балабанов и Ангел Славчев, а за здравеопазването – управлявалият за кратко Варна доц. Христо Бозов. Образованието и културата са поверени на проф. Мирослава Кортенска.

Като експерти в областите национална сигурност, отбраната, МВР се посочват Росен Петров, Николай Радулов, ген. Димитър Цветков, ген. Валери Григоров. За политики в областта на правосъдието ще работят Катя Иванова, Васил Иванов и Дяко Дяков.

И с консерватори, и с либерали. И с ГЕРБ, и ДПС

„Не е тайна, че най-сближени са разговорите с консерваторите в ЕП, но не е тайна, че и либералите имат към нас добро чувство”, заяви Николай Бареков.

От партията искат провеждане на предсрочни парламентарни избори, но не по-рано от октомври тази година, защото искали да има предизборна кампания, а не хаос. Бареков обяви, че ББЦ ще продължи разговорите с досегашните си коалиционни партньори за задълбочаване на отношенията.

От ББЦ са решили да предложат на всички български партии да се създаде граждански съюз "България без ДПС". Бареков уточни, че целта не била да се заклеймяват турците в страната, а да се извади ДПС от управлението за минимум два мандата.

"Аз се надявам, че ние ще бъдем най-големият съюз след следващите избори, ние и ГЕРБ", заяви Бареков и поясни, че този път изборът ще е много прост.

По-рано днес бившият премиер Бойко Борисов заяви, че няма да работи с партията на Николай Бареков. „Категорично не! Всичките му приказки за безплатни неща и т.н. не са даже в сферата на популизма. Като не зависи нищо от него, може да обещава всичко”, посочи Борисов в студиото на "Тази сутрин".

На въпрос какво биха направили от ББЦ, ако и ДПС приемат закона "Чисти ръце", Бареков заяви, че ако партията се откаже от Пеевски, Доган и Местан ще ги вземе: „Да се откажат от тримата и си ги прибираме и ДПС".