Едва 272 от общо 160 хил. мигранти в края 2015 г. са били разселени в края на 2015 г. в рамките на Европейския съюз. Това заяви ръководителят на представителството на Европейската комисия (ЕК) в България Огнян Златев.

„Много тъжен факт, който ни притеснява е, че по Програмата за релокация на мигранти, които вече са влезли на територията на ЕС към края на 2015 г., 272 мигранти са били разселени. Това е така, въпреки че има решения, които са приети на Съвета на ЕС. Ние взимаме решения и се съгласяваме, че ще разселваме 160 000", подчерта Златев. Според него отговорността е изцяло върху страните членки.

Огнян Златев представи обобщено работната програма на Европейската комисия за 2016 г. "В края на 2015 г. се сблъсквахме с поредица от предизвикателства, с които трябва да се справяме през новата година", допълни ръководителят на представителството на ЕК в България.

Работната програма на Комисията за тази година включва 23 инициативи в областта на 10-те ключови приоритета на ЕК. „И през 2016 г. Юнкер не изневери на принципа си да се съсредоточава върху най-важните инициативи. Сегашната идея за законодателни инициативи е да бъдем големи за големите неща и малки за малките неща - т.е. да не се намесваме по презумпция във всяка една от страните членки. Комисията Юнкер избра областите на действие там, където е най-спешно”, коментира Златев.

Тази година ЕК ще работи по инициативи за по-добро управление на миграцията, за опазване на границите, изграждане на единен цифров пазар, европейски план за действия в областта на отбраната, законодателство за прилагане на Енергийния съюз, както и ново начало за работещи родители, и план за действие относно ДДС.