Представянето на плана „Орешарски” беше отложено за първата седмица на септември заради натоварената програма на депутатите в последния им работен ден преди лятната отпуска от 5 до 31 август. Това съобщи парламентарният председател Михаил Миков.

Традиционният петъчен парламентарен контрол също не се състоя поради натоварената законодателна програма на Народното събрание, но представянето на програмата на правителството беше предвидено за 12:30 часа. На него трябваше да присъства и самият премиер Пламен Орешарски, който обаче не се появи в парламента, а Миков обясни, че той няма да бъде извикан заради промяната в графика.

Новата програма е била изготвена след оценка на изпълнението на мерките от Плана „Орешарски" и би трябвало да доразвива съществуващите мерки. За нея се заговори след 20 юли, като според тогавашната информация новият екшънплан трябваше да бъде готов преди края на юли.

По думите на депутата Петър Кънев тогава, министрите трябва да имат план за действие за поне 6 месеца, дори година напред.

Като причина за отлагането председателят на парламента изтъкна продължилите повече от два часа дискусии по ветото на президента върху Закона за СРС и липсата на време за обсъждане на управленската програма.

Миков уточни, че са разговарял с Пламен Орешарски и двамата са се разбрали тази дискусия да се проведе в първата работна седмица на септември.