България остава под мониторинговия механизъм на Европейската комисия заради последните събития в страната. Това стана ясно след среща на българския премиер Пламен Орешарски с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Също както преди снощната си среща с евродепутати, министър-председателят бе посрещнат пред сградата на ЕК от българи, подкрепящи протестите в България.

След срещата с Орешарски, председателят на Комисията призова към отговорност политическите сили в България и не спести острите си критики към ситуацията в страната.

Пламен Орешарски с Жозе Барозу Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Последните развития в България не са добри и повдигат притеснения не само сред българското общество, но и сред европейските партньори. И по-специално, противоречията около назначаването на директора на Държавната агенция за национална сигурност. Това показва нуждата от реформи в страната, а протестите демонстрират дълбочината на притесненията на гражданите, относно спазването на законите. Затова Европейската комисия трябва да продължи да прилага механизма за сътрудничество и проверка, за да подпомогне реформите в съдебната система и борбата с организираната престъпност,” заяви Барозу в речта си.

Механизмът за мониторинг на реформите в областите на правосъдието и вътрешния ред бе наложен безпрецедентно на България и Румъния при влизането им в Европейския съюз през 2007 г. Наблюдението трябваше да отпадне през тази година. Следващият доклад за Румъния се очаква през юли, а последният доклад за България трябваше да бъде публикуван през есента на 2013 г.

За топлия прием и олигархията

„Благодарих Президента Барозу за топлия прием. Уверих го, че аз ще продължа да правя усилия за нормализиране на политическата и обществена ситуация, което е предпоставка и за успешното изпълнение на всички други цели на кабинета от социално-икономическата сфера,” заяви Пламен Орешарски след срещата с президента на ЕК.

Запитан от журналисти какво ще направи, за да прекъсне връзките между политика и олигархия, Орешарски отговори: "Самият термин олигархия има доста многопластови измерения и не съм убеден, че има еднозначно тълкуване на него, когато се вземат публични решения, те трябва да са независими от всякакви лобистки влияния и това в голяма степен гарантира и прекъсване на тези връзки".

"Аз ще сменя всеки, за когото има съмнения, че не отговаря на изискванията на заеманата длъжност", заяви Орешарски и подчерта, че ще се води при избора си от професионалните качества на кандидатите за публични длъжности и от тяхната приемлива репутация в обществото.

На този етап той не е готов със следващото си предложение за председател на ДАНС. „Няма да бързам, преглеждам потенциални кандидатури”, призна премиерът.

Орешарски е обещал на Барозу да работи в посока на подобряване на българската репутация. „Помолих Барозу за съдействие за усвояване на еврофондове по отношение на графика тази година. Трябва да усвоим двойно повече фондове. Уверих Барозу, че гледаме на свършената досега работа за програмния период като добре свършена. Ще ускорим в страната работата за ускоряване по програмните документи“, уточни министър-председателят.

Визитата на премиера в Брюксел приключи със среща с председателя на Европейския Съвет Херман ван Ромпой, който нямало да дава изявления за нея.

Зов към протестиращите

Преди да отпътува след срещата с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, Орешарски призова протестиращите: Да се върнем всички на работа. Да запазим спокойствие, да работим в следващите поне 6 месеца до 1 година, за да свършим неща, които очевидно са необходими.

„В контекста на политическата проблематика на първо място трябва да подобрим Избирателния кодекс, за да има по-висока степен увереност, че следващите парламентарни избори, когато и да бъдат, ще са значително по-честни отколкото тези, провеждани в последните години”, каза още премиерът.

В разговора му с Ромпой е имало няколко акцента. "Говорихме и за предстоящия през следващата седмица Европейски съвет, с акцент върху три момента – справянето с младежката безработица, достъпа до финансиране на малките и средни предприятия и банковия съюз, и работата свършена до този момент в тази посока. Аз не се наех с категорични оценки по отношение на нашата позиция, тъй като ние не споделяме напълно присъединяването на България на този етап към единния надзор. Въздържах се по-скоро от категорични оценки", уточни премиерът.