Един от бастионите на ДПС се пропуква. В Кърджали движението отново се противопостави на централното си ръководство, след като за пореден път бламира избора на председател на Общинския съвет, предложен им по партийна линия от най-високо.

Гласуването бе предхождано от кратък инструктаж.

От 41 съветници в залата влязоха 36. Отсъстващите бяха от ДПС. И въпреки че изгубиха мнозинството, от движението издигнаха кандидата, предложен им от София, срещу когото ГЕРБ изкара свой. А тайният избор не излъчи победител.

Последва балотаж, на който Общинският съвет отново избираше между ДПС и ГЕРБ, но и второто гласуване завърши с провал. А спуснатият отгоре на ДПС кандидат не видя причина сам да се оттегли от надпреварата.

„Има партийно решение, не мога да наруша партийното решение”, коментира Байрам Байрам - общински съветник от ДПС.

Нарушаването на партийната дисциплина може да струва много на непокорните ДПС съветници, закани се кметът.

„Това е вече от компетенцията на по-висшестоящи органи и аз мисля, че това нещо ще бъде разгледано с цялата си строгост на устава”, изтъкна Хасан Азис.

А строгостта по устав означава изключване - без оглед на пост и положение, както се случи с Лютви Местан , изгонен публично и без обяснения.

Въпреки че в Кърджали никой не говори на глас за Лютви Местан, случващото се в Общинския съвет е знак, че партийната организация или се е еманципирала, или е напът да го последва.

Следващите  заседания на Общинския съвет пък ще са без ГЕРБ, които демонстративно напуснаха и заявиха, че ще се върнат в зала само ако бъде избран председател.