Двама професори ще влязат в състава на служебния кабинет, който ще бъде обявен в 16.00 часа от президента Росен Плевнелиев. Информацията, която се появи в медиите като един от многото варианти, бе потвърдена от министъра на образованието, младежта и науката в оставка акад. Стефан Воденичаров.

„Вярно е, че двама професори ще участват в служебното правителство и вярвам, че добре ще представят научната общност”, каза акад. Воденичаров, отказвайки да назове имената им.

„Българската научна общност разполага с достатъчно компетентни хора, които могат да помогнат за управлението на страната. След напрежението в последните месеци в сектора се получи и едно добро съдействие между представителите на университети и двете научни академии, единодушни сме по всички въпроси, които стоят пред науката и образованието”, подчерта той.

Той допълни, че ще продължи да изпълнява функциите на председател на БАН.

Воденичаров и екипът му представиха отчет за дейността на образователното министерство. Ще бъдат назначени рецензенти за преглеждане на проектите от двете отменени сесии на фонд "Научни изследвания". За да има пълна прозрачност, ще бъдат публикувани биографиите на рецензентите. Воденичаров припомни, че отново се правят оценки на спорните проекти.