ДСБ започва от днес консултации за силен реформаторски блок , който не включва СДС и ГЕРБ. Това обяви новоизбраният лидер на тъмносините Радан Кънев на пресконференция след заседание на ръководството на партията.

Според него СДС не влиза в сметките за обединение, тъй като от 15 май насам има потвърдени съмнения, че „политическият му път е пряко свързан с ГЕРБ”. По тази причина формациите, с които ДСБ ще търси контакти за намиране на изход от кризата, са партията на Зелените, "Синьо единство" на Надежда Нейнски и Мартин Димитров, с които нямали разлики в програмата си, "Движение България на гражданите", НДСВ-Партия "Свобода и достойнство", "Неправителствена организация "Демократично действие".

„Ще търсим доверието на различни избиратели, които не смятат, че ГЕРБ е алтернатива в българската политика - това е нашият отговор на поканата на ГЕРБ за общ фронт срещу правителството”, обясни Радан Кънев.

От тъмносинята централа за пореден път заявиха, че кабинетът "Орешарски" трябва да подаде оставка възможно в най-кратки срокове, а президентът да даде възможност при завъртането на рулетката от проучвателните мандати, да бъдат направени промени в Изборния кодекс.

Попитан дали бариерата за влизане в парламента трябва да бъде по-ниска, Кънев отговори, че в момента е неудачно те да кажат нещо такова.

„Институциите сега се държат сякаш няма протести на улиците. Затова се налага формиране на обществено политическо мнение относно дневния ред за излизане от кризата - ясни стъпки за това какво трябва да се направи”, допълни новоизбраният зам.-председател на ДСБ Петър Москов.