“Наистина трябват конкретни, бързи, спешни решения. Aко сега не ги вземем, за да спасим системата, наистина сме пред разруха”. Това каза министърът на енергетиката Драгомир Стойнев на заседанието на Обществения съвет към министерството.

Той подчерта, че за прегледа на състоянието на енергийната система едва ли е необходимо пред участниците в съвета "да обяснява в каква тежка ситуация сме".

Депутатът Явор Куюмджиев посочи, че след близо 4-годишен период системата е дебалансирана, в целия сектор липсват огромни финансови средства, на практика няма някой, който да е доволен, включително и потребителите.

„Промените в Закона за енергетиката трябва бързо да бъдат приети, защото 1 юли наближава, но искаме да чуем и всички мнения на заинтересованите страни по законопроекта”, заяви Куюмджиев, който е вносител на промените.

По думите му основната цел на измененията в Закона за енергетиката е да се постигне балансиране на енергийния. „Мерките са антикризисни за сегашния период, а след това трябва да се върви към все по-голямо либерализиране на пазара”, добави той.

Едната основна идея в приетите днес на първо четене промени е да се намали разполагаемостта студен резерв и ЕСО да провежда търгове за тази разполагаемост. Целта е да се спестят по този начин около 200 млн. лв. в системата. Втората основна мярка е изваждането на добавките за кафява и зелена енергия от таксата пренос, така че износът на българската енергия да се възобнови.

Една от следващите мерки е да се промени начина на изкупуване на енергията от т. нар. заводски централи. Досега те продаваха цялата си енергия на преференциални цени, а енергията, необходима за собствените им производства, купуваха на ниски цени. „Сега ще бъде изкупувана само енергията над техните собствени нужди”, обясни Куюмджиев.