След като по време на консултациите ГЕРБ отхвърли подкрепата, която ДПС бе готова да им предостави за съставяне на правителство на малцинството, от движението отново направиха заявка, че може да се намери стабилна формула за управление.

"ДПС заяви много ясна позиция, че сме готови да изиграем много позитивна, градивна роля за намирането на формулата на стабилно управление, без да поставяме условия за наши участия в този кабинет". Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на ДПС Лютви Местан в понеделник, когато новите депуати се събраха за първия си работен ден.

След срещата си с председателя на БСП Миков, преди ден лидерът на ГЕРБ Борисов обяви, че не вижда възможност да се сформира стабилно правителство с максимално широко участие, включващо не само Реформаторския блок и Патриотичния фронт, но и БСП и други партии, при това обвързани с коалиционно споразумение и включване на техните лидери в управлението.

"ДПС е достатъчно зряло да не поставя въпроса за това – кой влиза с министри, преди въпроса за характера на управлението. Основният въпрос не е властовата формула сама по себе си, а основният въпрос е за профила на управлението, като властовата формула следва да е функция на програмата на този кабинет, за характера на управлението. Ако то е евроатлантическо, то може да разчита на наша подкрепа, независимо дали участваме в него, или не", заяви днес Лютви Местан.

"Имам ясен мандат от ПГ на ДПС да представя позиция в полза на съставянето на едно силно, проевропейско, евроатлантическо правителство на Република България. И от ДСП смятаме, че това е правилният изход от този сложен ребус, пред който ни изправи избирателят с вота си на 5 октомври", добави той.