ДПС поиска оставката на здравния министър Петър Москов във вторник след решението линейките на Спешна помощ да бъдат пазени от полиция, когато посещават адреси в ромските махали. След острата си реакция през уикенда в защита на медиците, Москов се извини няколко пъти, включително и днес от парламентарната трибуна. Това обаче не намали напрежението и чувствителната тема за интеграцията на ромите се превърна в инструмент за прокарване на политически позиции.

„В продължение само на няколко дни станахме свидетели на два антидемократични акта, които според ДПС са укорими заради това, че са извършени от хора, които са представители на политически партии с амбициите да са демократични”, заяви Тунчер Кърджалиев.

„На някой демократ с по-реактивен характер ще му се поиска да изкрещи: „За какъв се мислите, г-н министър. Не заради това, че сте безсилен, а затова, че сте силен до безумие и безразсъдство”, продължи той.

„Този някой, който е решил да живее като скот, може да не е решил, може да е бил принуден. Ние искрено съчувстваме на лекаря, който е пострадал, но това не е начинът да се реши въпросът”, каза още Кърджалиев.

В защита на Петър Москов се изказа Радан Кънев от Реформаторския блок. „Преди няколко дни един министър каза истината и два пъти се извини за това нещо. Истината няма етнически характер. На първо място проблемът между лекарите от Спешна помощ и много български граждани, които са неосигурени, е стар. Има голяма общност от български лекари, които живеят на границата на мизерията на необразован човек. Това е стар конфликт и законотворчеството много години беше в ръцете на ДПС”, заяви Кънев, обръщайки се към Кърджалиев той и посочи, че ДПС са могли да решат проблема.

„Защо се оказва, че РБ и неговите министри са големия трън в ДПС?”, запита Радан Кънев.

„ГЕРБ и РБ получиха гласовете на 120 000 български мюсюлмани. Затова трябваше да се засилите да ги компенсирате в гетата, където подкупвате български граждани”, каза още той.

„Имаме различни разкази и разбиране какво означава държавата да влезе в ромските квартали. Вие го разбирате с полицейски отряди”, включи се и председателят на ДПС Лютви Местан. Според него ролята на държавата преди всичко е за интеграция на ромите чрез ресурсите на образованието: „Тогава няма да имаме тази тъжна статистика от над 200 нападения на лекари”.

Местан подчерта, че в НС има 240 души и запита колко от тях са роми – само двама. „От коя ПГ – от ПГ на ДПС, партията на интегритета. Ще гласуват за ДПС ромите, защото гласуват за себе си. При нас ромите водят листи, а не са на девето, десето място”, посочи Лютви Местан и обръщайки се към Радан Кънев обяви, че от РБ имат огромен проблем – „тотална асиметрия между скромното Ви парламентарно представителство. Взехте се на сериозно”.

„За мен е чест ДПС да ми искат оставката. Преди три дни казах, че ще направя всичко по силите ми да осигуря сигурността на екипите на Спешна помощ. Ще трябва цялото общество да осигури сигурността в Спешна помощ, защото те работят за цялото общество. Това с какви думи съм го казал е отделен въпрос. И аз моля за извинение, ако съм обидил някого, но аз стоя зад смисъла на тези думи”, отговори Петър Москов.

„Казах истината. От началото на годината има 227 нападения , ¾ от тях са в цигански махали. Аз съм виновен, че го казвам, и ако не го кажа, проблемът няма да съществува, така ли е?”, попита министърът.

„Правата в едно общество вървят с отговорностите и те трябва да бъдат равни за всички. Ако във вашия дом дойде някой и в 220 дни реши да ви бие, това проблеми ли е или има право?”, продължи да пита Москов.

След това се обърна директно към ДПС: „Смисленият разговор е защо сме в това състояние и то е, защото в сериозна част от тези гета - държава няма. Няма я от много години, защото вие от ДПС имате ангажимента да представлявате тези роми, но да стъпи законността в тези гета, нямате ангажимент”.