Подкрепата на ДПС за евроатлантизма като политика на България е безусловно. Това заяви лидерът на партията Лютви Местан във връзка с гласуването на текстове, които регламентират разполагането на комуникационен център на НАТО у нас.

"Любопитно ми е, обаче дали вътре в управляващото мнозинство ще се постигне съгласие за ратифициране на този закон. Ако и по тези толкова естествени на пръв поглед, ангажименти на България, като реален член на НАТО, управляващото мнозинство се пропука, това вече говори за нещо друго. Какъв е смисълът от тази коалиция, ако ще се пропуква по толкова принципни за България теми", запита Местан.

Според него членството ни в НАТО не може да се сведе до брошка върху политическия ревер на страната, а предполага поемане на ангажименти срещу сигурността, която сме получавали. По думите му ДПС ще подкрепя евроатлантизма и в управление, и в опозиция.

Без напрежение

„Не приемаме твърдението, че ДПС провокира етническо напрежение. То се провокира от езика на омразата, а не от политическа позиция на ДПС, изразена срещу езика на омразата”, заяви Лютви Местан.

Според него, позицията по въпроса на премиера Бойко Борисов е била „политически коректно изразена”.

Той призова към повече чувствителност останалите политически сили, защото, според него изрази като "това са полуживотни, изгубено звено между неандерталеца и хомо сапиенса" е не език на омразата, а нещо много по-грозно.

"Ако някой не вижда този проблем, е изправен пред това да не разбира колко е неприемливо от трибуната на НС в една европейска България да се лее подобен език. Няма демокрация без толератност", каза лидерът на ДПС и допълни, че тази тема не е клише, защото засяга фундаментален проблем на българската демокрация.