В декларация от името на ДПС лидерът на Движението Лютви Местан призова от парламентарната трибуна всички парламентарни групи да положат надпартийни усилия за решаване на хроничните проблеми на тютюнопроизводителите.

„Изказването ми няма за цел каквато и да е политическа експлоатация на протестите, които започнаха в Югозападна България”, отбеляза той и допълни, че проблемът въобще не е партиен. Според Местан проблемите в отрасъла имат системен характер.

За поредна година кампанията по изкупуването на тютюни закъснява, заяви Местан. Според него климатичните условия са неблагоприятни, тютюнът мухлясва и скоро може да стане непродаваем, което да обрече десетки български семейства на глад.

Средните изкупни цени са възмутително ниски. Очертава се изкупна цена от 4 лв. на кг. „Максималното количество произведен тютюн от едно семейство е 1 т - по 4 лв. това са 4000 лв. 2400 лв. са разходите за производство. Остават 1600 лв. приход за едно семейство. С тези пари, дори само един член от семейството да е регистриран като тютюнопроизводител, той трябва да плати социални и здравни осигуровки за 1702.80 лв. Ние сме изправени пред една трагедия”, изчисли Местан.

Лидерът на ДПС предложи незабавно министърът на земеделието, заедно с финансовия министър и Асоциацията на тютюнопроизводителите, да се срещнат с всички търговци, за да се договори график за ускоряване на кампанията за изкупуване на тютюна и да се постигне съгласие за поносим размер на средните изкупни цени.

Той предложи още да се направят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Според Лютви Местан трябва да се преосмисли и приетият на първо четене текст в Закона за ДОО, с който минималният осигурителен доход за тютюнопроизводителите се увеличава от 240 на 420 лв.

Земеделският министър Десислава Танева изрази учудването си от започващите протести на тютюнопроизводители, след като е разговаряла с техни представители и вече са изготвени законови промени, които ще изпълнят поставените от тях искания.

Измененията ще бъдат обявени на сайта на министерството в събота за обществено обсъждане. Тя посочва, че това не е направено до днес, защото първо е искала да ги представи на консултативния съвет по този проблем.

Танева, цитирана от агенция "Фокус", разказа още, че преди седмица с представители на тютюнопроизводителите е проведен консултативен съвет, а няколко дни преди това е разговарял с фирмите, които изкупуват суровината, за да се убеди в готовността им изкупната кампания да започне.