ДПС започва консултации за вот на недоверие към кабинета „Борисов”, ако здравният министър Петър Москов не подаде оставка. Това обяви във вторник лидерът на движението Лютви Местан.

По думите му министърът е излъгал, като е обявил от парламентарната трибуна, че от началото на 2014 до 17 декември случаите на нападения над лекари и медицински служители са 225. От ДПС обаче си направили труда да поискат справка от вътрешния министър Веселин Вучков, според която бройката е значително по-ниска – 17.

Според него дори един лекар да е нападнат, това е огромен проблем на българското общество и този въпрос стои над политическите различия. "Министърът далеч не е сам в защита на лекарите - всички сме на тяхна страна", потвърди лидерът на ДПС, но обяви, че е "много важно един министър да не лъже", а да представя коректно реалната картина на проблема.

"МВР не е предоставяло данни на Министерство на здравеопазването", цитира Местан и попита за каква статистика говори Москов. В областните дирекции на МВР от началото на 2014 г. са регистрирани следните случаи с медицински екипи - четири в Плевен (заплахи), три във Видин със служебни автомобили, четири инцидента в Ловеч, свързани със счупени стъкла, едно нападение над фелдшер в Кюстендил, три случая на вербално нападение в Благоевград, един случай на лека телесна повреда в Силистра, изброи Местан.

Случаите са общо 17, сметна той и обяви, че няма да ги диференцира, защото дори вербалните нападения представляват огромен проблем и извършителят трябва да бъде преследван.

"Какво показва разликата от 17 случая, за които говори министър Вучков за цялата 2014 година до 17 декември, до 225 случая?", попита Местан. "Ако сме съвсем точни, би трябвало да попитаме кой от двамата лъже - министър Москов или министър Вучков", добави той и подчерта, че няма основание да се съмнява в писмения отговор от Вучков.

Врагът и героят

"Въпросът е какво цели министър Москов с това лъжливо твърдение за 225 регистрирани нападения. Разликата от 17 до 225 проявява механизмите на едно изключително опасно манипулиране на общественото мнение, което се изразява в изграждане на образа на врага, с който носителят на доброто трябва да се пребори. Това е героичният министър, който се бори с едно страшно зло", анализира Местан.

Според него тази манипулация не е безобидна, защото на основата на измислена статистика, Москов е разгърнал цяла кампания за прехвърляне на вината от няколко извършители върху цял етнос. "На тази база той си позволи за оприличи представители на ромския етнос като хора, които са "избрали да живеят като скотове и за това ще бъдат третирани като такива", припомни  думи на Москов лидерът на ДПС.

Кой лъже?

"Ние питаме министър председателя г-н Борисов - кой от двамата му министри лъже? Ако е министър Москов, какво ще бъде политическото решение на премиера? Ние смятаме, че човек, който излъга доказано законодателния орган и човек, който въз основа на собствената си лъжа прибегна до езика на омразата и се прояви като откровен ксенофоб, не може да бъде министър в европейска България. Очакваме премиерът да му поиска оставката. Ако той не стори това, ПГ на ДПС ще започне консултации за иницииране на вот на недоверие заради ксенофобските изяви и лъжите, които изрече министър Петър Москов", обяви Лютви Местан.

Той отвори скобата, че не са минали 100 дни от мандата на кабинета "Борисов 2" и ДПС не би внесъл вот на недоверие преди навършването на 100 дни от мандата, поради което вотът няма да е в секторна политика, а заради етическата непригодност на министър Москов да заема този пост.

Местан бе категоричен, че Москов не е говорил за "вътрешноведомствена информация", а за "статистика" и "регистрирани случаи", при това от трибуната на Народното събрание. "Ще изчакаме реакция на премиера, след което ще ви запознаем цялостното с мотивите за един евентуален вот на недоверие", обеща Местан.

Той обяви, че няма притеснение да се обърне към всички народни представители да подкрепят подобно искане, защото става въпрос за легитимността на българския кабинет като кабинет в страна членка на Европейския съюз. Местан отказа да отговори на въпроса какъв срок дава на премиера за отговор, като обяви, че това е ясна и категорична позиция и няма нужда от гръмки медийни заглавия за ултиматуми. "Не поставяме срокове, но от днес всички знаете за отговора на министър Вучков и виждате огромното противоречие".

Някак фарсово

Министърът на здравеопазването определи новото искане на ДПС за неговата оставка като "някак фарсово". ДПС търсят някаква дестабилизация и връщане във властта и в управлението, коментира той на брифинг в парламента.

Ако Местан ме обвинява в лъжа, това означава, че той обвинява всеки един от лекарите от спешна помощ в лъжа, посочи Москов.

Той обясни, че разминаването в данните на спешните центрове и на МВР за нападенията на лекари се дължи на това, че не всички медици са подали оплакване в полицията.