ГЕРБ очаква до 100 милиона лева приходи годишно в бюджета от новия Закон за хазарта, който беше приет на второ четене в парламента. Парите ще бъдат вложени в развитието на детско-юношеските спортове, обяви депутатът Диян Червенкондев.

Снимка: БГНЕС, архив
Снимка: БГНЕС

Работата по текстовете е била съвместно с Министерството на финансите и Държавната комисия по хазарта. По този повод Симеон Дянков благодари за приемането на закона и открои като негов голям плюс подобряването на възможността да спортуват, а не да влизат в игрални домове от малки. Министърът отчете още, че се увеличава отстоянието на игралните зали и казината от училищата и висшите учебни заведения.

Парламентът записа глоба от 20 000 до 50 000 лева за организиране на хазартни игри без лиценз. Сумите ще нарастват при по-високи нелегални постъпления. Имуществена санкция от 2000 до 5000 лева ще плащат организаторите на хазартни игри с игрални автомати, които поставят наименование, различно от "Игрална зала за хазартни игри".

В игралната зала трябва да има не по-малко от 50 места в градове с над 500 000 жители, не по-малко от 30 - в селища с жители между 50 000 до 500 000 души и не по-малко от 15 - в населени места с до 50 000 жители. А минималната площ за монтиране и експлоатация на игрален автомат е 2 кв. м.

Депутатите забраниха пряката реклама на хазартни игри, както и изпращането на непотърсени търговски съобщения. Ако тази точка бъде нарушена, комисията за хазарта може да отнеме лиценз за срок между три и шест месеца.

От ГЕРБ изтъкнаха като постижение регламентирането на хазартните онлайн игри. Те трябва да се управляват от централна компютърна система. Комисията по хазарта, МВР и НАП ще се радват на непрекъснат дистанционен достъп до контролния локален сървър, разположен на територията на България.

Интернет доставчиците пък ще спират достъпа до сайтове, които организират нелицензирани хазартни игри. Блокирането на страниците ще става след решение на комисията, което предварително е минало през одобрението на Софийския районен съд. Комисията ще поддържа „черен списък” на незаконните уебстраници, който ще бъде публикуван в интернет.

Законът не предизвика особен дебат в парламента, снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Предизвикал запалена дискусия по време на обсъждането му, днес законът слабо засегна ораторските умения на депутатите.

Румен Овчаров от Коалиция за България поиска отлагане на приемането на текстовете, но то не бе уважено. Той се обяви против „черния списък”, който натоварвал комисията с „измислена дейност”.

В защита на закона Диан Червенкондев от ГЕРБ обясни, че доставчиците няма как да знаят кои интернет страници извършват незаконен хазарт. И тук идвала ролята на комисията да обясни.