Въпреки увеличението е бюджета на правосъдното ведомство за другата година, средствата няма да бъдат достатъчни. Това посочи министър Диана Ковачева по време на дебатите около Бюджет 2013 г. в правната комисия в парламента.

По думите й за догодина кабинетът е предвидел делът от хазната за правосъдие да бъде в размер на 189 962 000 лева. Тъй като ведомството й имало натрупани задължения към доставчици обаче, Ковачева изчислява, че й трябват още близо 34 милиона лева.

„Давам си сметка, че няма достатъчно средства, но трябва да потърсим начин да покрием задълженията, които се трупат”, оправда се министърът.

Соня Найденова от ВСС добави, че има известно завишаване на средствата за съдебната власт. От съвета имат нужда от увеличаване на бюджета за оптимизиране на щатните бройки в системата, тъй като има свръхнатовареност на районните съдилища в страната.

Така, например, в Софийския районен съд един съдия има по 108 дела за първото полугодие на тази година. Затова били предвидени и 600 000 лева за новото звено от 15 души, които да преглеждат молбите за бавно правосъдие.

Зам.-главният прокурор Валери Първанов заяви, че бюджетът за съдебната власт ще даде възможност за осъществяване на основните функции на органите на съдебната власт през 2013 г.

„Прокуратурата ще приключи тази година с минус 7 млн. лв., което ще се случи за първи път. Доказването на едно престъпление е скъпа дейност. Ще бъдем изправени пред това да отлагаме определени дела, да не извършваме експертизи поради липса на средства”, допълни още Първанов.