Десетки симпатизанти на БСП отговориха на призива за протест, отправен от депутата Георги Кадиев във фейсбук. Той излезе с искането симпатизантите, които „се чувстват смазани и предадени” да се съберат тази вечер пред червената централа.

Хората заявиха, че мотивът им да дойдат е, за да покажат, че не са "червен боклук" и не са "мафията", каквито скандирания се чуват на антиприавителствените шествия в страната.  Малко след 19:20 Кадиев пристигна на протеста.

Пред медиите той каза, че иска оставката само на председателя Сергей Станишев, а не на кабинета на Пламен Орешарски. „Искам оставката на Станишев, защото е предал доверието на избиратели си, тъй като те не са гласували за Делян Пеевски.

Според червения депутат, за да работи добре кабинетът на Орешарски трябва да се гарантира, че няма да има Делян Пеевски 2, Делян Пеевски 3 и т.н. „Това може да направи само ръководството на БСП и ново ръководство на парламентарната група. Ние не искаме задкулисие. Бяхме въвлечени в странна игра. В момента правим история за БСП. Вече БСП и Станишев няма да са същите”, заяви Кадиев.

Депутатът не иска оставка на кабинета на Орешарски. Според него той трябва да остане и да получи втори шанс. „Бих препоръчал на новото ръководство на БСП, надявам се, да му даде правото да отмени всички настоящи назначения на министри и областни управители, да предложи такива, на които знае имената”, гласеше коментарът на Кадиев.

Катя Колева, член на БСП, мотивира присъствието си с думите, че „да- червени сме, но не сме боклуци.” По думите й повечето хора в България се разграничават от предизвикалото масово гражданско недоволство назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС, а партията – столетница трябва сама да реши кой и как да поеме отговорността за това. „Не искам да правим от мухата слон. Този акт обаче унизи всички членове на БСП и се стигна до това приятели да ми казват, че нямам моралното право да агитирам в полза на БСП.”

Мотивите за присъствието си заяви и режисьорът Нидал Алгафари. Той добави, че протестира и заради начина на изготвяне на листите и неподходящите кандидатури, станали техни водачи. Според него хората, които ще подкрепят червената партия ще стават все повече, отколкото са днес, особено след като "падне страха от това хора да бъдат отстранени от партийната им длъжност".

Присъстващите не скандират, а присъстват мълчаливо. Има засилено полицейско присъствие пред централата на БСП.
 

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите