Протести пред парламента и бурни дебати в пленарната зала имаше днес по време на гласуването на второ четене на закона за предучилищно и училищното образование.

Родителите настояват да отпаднат текстовете за задължително предучилищно обучение на децата, навършили 4 години, както и текстовете, забраняващи алтернативните форми на обучение като родителските кооперативи.

Депутатът от ДПС Лютви Местан предложи "просвета" да замени "образование" в заглавието на закона за предучилищното и училищното образование. Народните представители посветиха около половин час на този спор.

Изненадващо идеята на Местан беше подкрепена от "Атака". От ГЕРБ обаче контрираха, че "по тази логика трябва да остане и министерство на войната". Мнозинството отхвърли предложението. При обсъждането парламентът отхвърли и предложението на националистите в училищата да се въведе задължително обучение по вероучение.

Не беше прието и това на левицата "предучилищно образование" да бъде заменено с "предучилищно възпитание и подготовка". От 3 до 6 години децата не просто се обучават, а и се подготвят за първи клас, аргументира се Валентина Богданова от „червените”.

Галина Банковска от ГЕРБ обясни, че има едно понятие и то е "образование" с три елемента - възпитание, обучение и специализация.

Народното събрание отхвърли и искането на "Атака" заглавието да бъде „Закон за предучилищното и училищното образование и възпитание”.

Ивелин Николов от БСП пък обяви за абсурдно понятието "учител" в закона да се среща само веднъж, а да е заменено от "педагогически специалист."

Докато депутатите водиха граматически спорове, около 20 родители с малките си деца протестираха в градинката пред НС срещу текстове на второ четене в законопроекта за предучилищното и училищното образование. В тях се предвижда деца на 4 г. да тръгват на училище.

Според протестиращите този закон изключително грубо потъпква права и свободи на гражданите и отнема правото им да бъдат самостоятелни родители.

Противниците на идеята изразяват категорично несъгласие децата им от малки да бъдат поети от „тази система, която доказа своята несъстоятелност”.

Само 1.9% от родителите не са съгласни децата на 4 години да ходят на детска градина. Към момента 80% от българските деца ходят на детска градина. Това пък заяви министърът на образованието Сергей Игнатов при обсъждането в парламента на задължителния характер на предучилищната подготовка.