Министърът на отбраната Ангел Найденов е дал цяла дирекция във Военното ведомство на прокуратурата. В парламента министърът обяви, че е отстранил временно ръководството на дирекция „Инвестиции в отбраната" до приключване на проверката.

Проверката обхваща всички обществени поръчки, провеждани от дирекцията. Преди седмица в интервю за bTV Ангел Найденов обяви, че се води полицейско разследване и досъдебно производство за некачествената екипировка на рейнджърите в Афганистан.

Според министъра трябва да бъдат наказани и производителите, и хората, които са одобрили доставчика на екипировката.

Иначе докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2012 г. бе отхвърлен от Народното събрание с гласовете на 82-ма народни представители.

Вносител на доклада е Министерски съвет. Документът е приет на последното правителствено заседание на служебния кабинет на 22 май, седмица преди кабинета „Орешарски” да положи клетва.

При обсъждането на доклада военният министър Ангел Найденов коментира, че всички проекти за модернизация на въоръжените сили са практически спрени.

„Никъде в доклада не е отразено плачевното състояние, в което се намира бойната техника на Българската армия. Истината не бива да се скрива,” подчерта министърът и обеща да предостави информация за състоянието на бойната техника на заседание на Комисията по отбрана в парламента.

„Отбраната не е само дело на Министерството на отбраната. Отбраната е дело на всички. А в доклада няма и изречение за състоянието на отбранителната система,” критикува още Найденов.

Председателят на Комисията по отбрана Янко Янков от ДПС обяви, че парламентарната група на движението няма да подкрепи доклада, защото той отразява „това, което би трябвало да бъде, ако се работи както трябва, а не реалното състояние на отбранителния сектор”.
„С приемането на следващия бюджет ще се постараем да ги подпомогнем със съответния финансов ресурс,” обеща Янков.

Депутатът от Коалиция за България Спас Панчев отбеляза, че в доклада липсва анализ на причините за текучеството във Въоръжените сили.

„Докладът е оптимистичен, но в никакъв случай реалистичен. В него се споменава, че армията са напуснали 1390 военнослужещи, но няма анализ за причините за това текучество. Трябва да се погледнат и набързо приетите промени в режима на пенсиониране на военнослужещите. Трябва да се положат усилия за издигане на престижа на Въоръжените сили,” продължи социалистът.

Според колегата му Минчо Минчев „докладът подчертава антинародната същност на предходното правителство”.

„За 2012 г. са изпълнени 25 специални задачи за нуждите на Дирекция „Правителствен протокол” на Министерски съвет, от които 24 с хеликоптер „Кугър” и една със самолет „Спартан”. Изпълнени са 4 специални задачи за МВР, от които 3 със самолет „Пилатос 12” една със самолет „Спартан”. Това са общо 66 летателни часа, което по най-скромните оценки е равно на 350 000 лв. Реалната цена е над 700 000 лв.,” обясни Ангел Найденов при обсъждането на документа.

Найденов посочи, че задълженията на ВМА са 91 млн. лв., като 55 млн. лв. са просрочени задължения. Според цитираната от него статистика само 18% от пациентите са т.нар. контингент на Министерството на отбраната, а 82% са граждани на свободен прием.