Диалогът, който започна президентът Росен Плевнелиев с „месеца на политически консултации”, получи поздравленията на почти всички представени в парламента партии. След като държавният глава говори от трибуната на НС за енергетика, АЕЦ „Белене” и съдебна система, той получи готовност за партньорства от различни краища на пленарната зала.

Отворени за диалог и подкрепа

От Синята коалиция протегнаха ръка на подкрепа за всяка една теза и добра идея. „Диалогът, който търсите с политическите партии, е волята на един български президент”, заяви съпредседателят Мартин Димитров.

Идеята на държавния глава да говори с депутатите получи одобрението и на левицата. „Ако вие действително имате намерение, желание и воля да работите за националните интереси, идеи и цели, то в лицето на БСП и Коалиция за България вие ще намерите партньори”, каза зам.-председателят на КБ Ангел Найденов.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров изтъкна, че изказване на български президент народните представители на са виждали от години и изрази надеждата днешната изява на Плевнелиев да не е изключение.

Забележки и пропуски

След кратките похвали за инициирания диалог в парламента, депутатите не пропуснаха възможността да изразят и своите позиции по споменатите теми, както и да отбележат пропуските на Росен Плевнелиев.

Мартин Димитров изтъкна, че трябва да се наблегне на работа по постигането на консенсус в ключовите реформи. Според него в програмата на президента трябва да влязат и борбата с монополите в България и защитата на конкуренцията.

Той отправи бележка към Плевнелиев да обръща внимание на случаите на полицейско насилие. „Президентът да търси решение как правата и свободите на гражданите да бъдат гарантирани”, призова той. Поиска още стенограмите на президентството да станат публични, тъй като прозрачността по „Белене” все още отсъствала.

Въпреки че поставиха добра оценка на държавния глава за инициативата, „червените” писаха отсъствие на управляващите. „Трябваше поне един представител от правителството да присъства на днешното ви обръщение и при първото ви представяне на вашето виждане на стратегията 2020”, отбеляза Ангел Найденов. По думите му само чрез диалог консултациите и взаимодействията могат да доведа до резултат – да се стигне до стандарт и качество на живот, които „повече от 20 години се оказват непостижим блян”.

Депутатът използваха възможността да потвърди намеренията на левицата да внесе вот на недоверие към правителството заради неосъществяването на проекта АЕЦ „Белене”.

В редиците на ДПС останаха недоволни от изказаното и също отбелязаха липсата на представители на кабинета. Според Лютви Местан само дефинирането на приоритетите няма да е достатъчно. След като президентът посочи като основен приоритет националната програма за развитие „Българя 2020”, от ДПС поискаха да се чуе и ангажиментът на правителството.

Лидерът на „Атака” използва момента да отправи призив към Плевнелиев – да бъде наистина надпартиен. „Надявам се никой да не ви нарежда отгоре да заемете тази или онази позиция по изключително важни стратегически въпроси – такъв е този за АЕЦ „Белене”. Волен Сидеров заяви, че по този въпрос има разнобой и затова е необходимо да бъде иницииран референдум, за да се спрат спекулациите. „Нова ядрена централа не се предвижда да се прави и ще се принудим да купуваме електричество – това е въпрос, по който народът трябва да се изкаже”, каза той. По темата Сидеров допълни, че "Атака" ще подкрепи инициирания от "червените" вот на недоверие.

Подтикнат от прогнозите си за предсрочни избори през есента, организирани от ГЕРБ, лидерът на „Атака”, призова да се наблегне на контрола на вота, за да не се „повтарят фалшификациите”.