Депутатите приеха окончателно бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на второ четене след близо два часа и половина дебати. Бюджетът е в размер на 3,075 млрд. лв. От тях 80 млн. лева ще отидат за дълговете на НЗОК от 2013 г.

За първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 178 млн. лв. За специализирана извънболнична медицинска помощ, включително за амбулаторно наблюдение при пациенти с кожно-венерически и психиатрични заболявания, са предвидени 190 млн. лв. За дентална помощ са отделени 120 млн. лв. За медико-диагностична дейност - 70 млн. лв. За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, за домашно лечение на територията на страната са предвидени 544 164 000 лв.

Резервът на Касата, включително за непредвидени и неотложни разходи, е заложен в размер на 301 898 000 лева. С приемането на бюджета на НЗОК депутатите решиха Надзорният съвет на Касата да може да взема решения за авансово изразходване на средствата от резерва по следния начин:

- за първична извънболнична медицинска помощ - до 5 000 000 лв.
- за специализирана извънболнична медицинска помощ - до 10 000 000 лв.
- за медико-диагностична дейност - до 5 000 000 лв.
- за болнична медицинска помощ - до 170 000 000 лв.

Фиксирането на изразходването на тези средства не беше подкрепено от опозицията. Емил Райнов от "БСП лява България" заяви, че това е непрактично решение, защото никой не можел предварително да каже "накъде ще избие бюджетът на Касата". Мая Манолова пък смята, че с това решение се "връзват" ръцете на здравния министър за реализиране на реформата в системата.

Министърът на здравеопазването Петър Москов отбеляза, че за първи път в бюджета на НЗОК има гарантирани средства от резерва за увеличение на бюджета на доболничната помощ. По думите му с приетите текстове за фиксиране на средствата от резерва, които да отидат за болнична помощ, се въвежда дисциплина.

Със закона за бюджета на НЗОК парламентът реши още през 2015 г. лечебните заведения, които след 31 декември 2014 г. са получили за първи път разрешение за дейност, както и онези, в чието разрешение за дейност са включени нови дейности след 31 декември 2014 г., да не могат да сключват договори или допълнителни споразумения с НЗОК за съответните дейности.Това решение също не срещна одобрение от опозицията.