Проектобюджет 2015 мина на първо четене през Народното събрание. „За” гласуваха 130 народни представители, докато 82-ма бяха „против”.

Парламентарните групи на ГЕРБ, ПФ, РБ, АБВ подкрепиха приемането на бюджета.

Извънредно и изненадващо в парламента премиерът поиска думата, но не за да защити бюджета, а за да изложи българската позиция по „Южен поток” и да обяви че страната ни подкрепя проекта, но само по европейските правила.

Приоритетите в бюджета на следващата година са гарантиране на финансова стабилност и поетапна финансова консолидация, оптимизиране на административните структури и ефективно управление на европейските фондове, заяви финансовият министър Владислав Горанов от парламентарната трибуна при представянето на Бюджет 2015.

Министрите не останаха да изслушат дебатите за бюджета. В него се предвижда увеличение на минималната работна заплата от 360 лева през януари на 380 лв. през юли.

Реформаторите и Патриотичният фронт ще подкрепят бюджета, но критикуваха проекта заради отпускането на 3 млрд. за КТБ.

Емил Димитров от ПФ запита дали имаме банков надзор или „банков чадър”, тъй като все още у нас има банки, които могат да се окажат в състоянието на КТБ. Лидерът на ДСБ Радан Кънев директно заяви, че в случая данъкоплатците плащат кражба.

От ляво атакуваха проекта заради замразените социални плащания. От „Атака” критикуваха ниските разходи за образование и здравеопазване.

В крайна сметка, заради запушването на дупката в КТБ, основен акцент на бюджета няма да са смелите реформи. Единствените близки до това ще са резултат от намаляването на разходите в администрацията с 10 на сто. В повечето министерства ще се наложат съкращения и реорганизация. Външно, например, ще продава имоти в чужбина.

Парламентът ще работи на пълни обороти, за да приеме окончателно бюджета до 23 декември. Междувременно, обаче, всички текстове ще минат през парламентарните комисии и вероятно ще настъпят съществени промени.