НС гласува и одобри на първо четене проекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. Гласуваха 203 депутати, за бяха 169, против-9, въздържали се 27.

"За" актуализацията гласуваха всички присъстващи в зала депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Български демократичен център" и АБВ. С "въздържал се" гласуваха депутатите от БСП, а тези на "Атака" гласуваха "против".

25 млн. лв. от отпуснатите с актуализацията средства ще бъдат за здравноосигурителни плащания, здравноосигурителни продукти за домашно лечение и диетични храни за специализирани медицински цели.

Контра

Тези 100 млн.лв. за НЗОК не стигат за нищо по-съществено освен да се задържат медицинските специалисти в болниците за някакъв период. Това каза народният представител от ДПС Тунчер Кърджалиев по време на обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК в парламента.

По думите на Кърджалиев, актуализацията на бюджета на касата е намеса по целесъобразност и опит за балансиране. Той заяви, че ръководството на НЗОК се оказало право в средата на годината, че дефицитът в края на 2014 ще е 328 млн.лв.
„Очевидно никакви мерки за оптимизиране на разходите не могат да доведат до позитивен ефект. Този преразход не е изненада за хората, които следят темата здравеопазване. Това е и причина да призова за подкрепата на този законопроект”, посочи Кърджалиев.

Той заяви, че от сферите, които изискват реформи здравеопазването е на първо място и допълни, че няма невиновни по отношение на сегашното статукво в здравеопазването.

Свидетели сме на модел на здравеопазване, който непрекъснато генерира дефицити, без значение на това колко средства даваме. Това каза от трибуната народният представител от ПГ на БСП - Лява България Жельо Бойчев. По думите му, с увеличаването на парите за здраве не се е подобрило състоянието на българите.

Жельо Бойчев отправи въпрос към министъра на здравеопазването за това какво е направено в месеците след първата актуализация на бюджета на НЗОК и допълни, че обсъждането на втора актуализация на касата сочи ,че вероятно не е направено нищо.
„В последните години задълженията на държавните и на общинските болници непрекъснато растат. През 2012 г. задълженията са били 350 млн.лв., през 2013 – 384 млн.лв., а към септември 204 г. задълженията са 410 млн.л при положени, че 200 млн. от актуализацията през август месец беше дадена именно за болниците. Прави впечатление, че от 339 лечебни заведения 43 консумират около 70% от общия бюджет за болнична дейност”, заяви Бойчев.

Реконтра

„Заложили сте 8 милиона лева в бюджета за 2014 година. Резултатът към ноември месец като дефицит, който министерството трябва да преведе на касата е 15 милиона лева. Тоест отказвате да финансирате социалната политика, която сами сте заложили“, заяви здравният министър Петър Москов.

По думите му, в парламента трябва да бъде разгърната ясната стратегия, по която системата да се върви и да бъде ясно прогнозирана финансово.
„Натрупаният дефицит води това, че касата плаща повече и втори път отвътре в самата болница остава по-малко както за заплащане на лекаря, така и за лечение на пациента. Моля за разбиране и по-малко чисто политическа емоция и да вървим напред с яснотата какво искаме. Целта на актуализацията на бюджета за 2015 година трябва да бъде в средносрочен период да приведем показателите към средноевропейските“, каза още Петър Москов.

Даниела Дариткова от ГЕРБ допълни, че още с приемането на бюджета за 2014 г. дефицитът е бил предрешен. По думите й, с тези 100 млн.лв. ще се стабилизира финансово НЗОК,защото тези пари няма просто да се налеят в системата, а имат конкретни измерения.
„Това е жизнено необходимо за спокойствието на системата, след което в 2015 може да се влезе в намерения за реформа”, заяви Дариткова.

„Искам да се понесе отговорност за последната година от тези, които позволиха без никаква нормативна промяна да се заложат по-малко пари за системата и оттам проблемите да се задълбочат драстично”, допълни още тя.