Къде е мониторът? С този въпрос започна пленарното заседание на парламента в сряда. Заинтересувани от липсата на техническото устройство, което отчита гласуването на парламентаристите, се оказаха от групата на ГЕРБ.

Зам.-председателят Красимир Велчев попита парламентарния шеф Михаил Миков защо мониторът вече не е в залата и приложи ирония в предполагаемия си риторичен отговор: „Може би е във връзка с повишаване на прозрачността”.

Извън шегата обаче той заяви сериозно, че ако идеята е да се ограничи информацията за депутатите, такова действие е неприемливо. „Как обществото ще бъде сигурно, че има прозрачност в работата на парламента”, попита Велчев.

В отговор Миков обясни, че въпросният монитор е изнесен от залата по негово разпореждане, защото на практика само една парламентарна група имала технологичната възможност да ползва информацията от него.

„И понеже и други парламентарни групи също искаха достъп по време на заседание до тази информация, прецених, че удобствата в залата не предполагат да бъдат сложени още 3-4 монитора и, заради равнопоставеност на всички депутати, разпоредих мониторът да бъде изнесен от залата”, обясни председателят на НС.

Изнасянето му вероятно е убягнало от очите на депутатите от ГЕРБ, които от миналата седмица бойкотират приемането на закони и отказват да влязат в пленарна зала, заради „обиди и унижения” от страна на други партии.

Според Миков „информационното затъмнение” можело да се реши с поставянето на още две големи табла, за да виждат всички в залата как се гласува.

В допълнение към технологичните удобства на народните представители от сряда вече се прилага биометричната система за гласуване, която използва пръстовите им отпечатъци за идентификация.