ГЕРБ ще поиска от президента да се свика Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) заради изваждането на ГДБОП от МВР и прехвърлянето й в ДАНС. Това стан ясно от думите на бившия премиер Борисов в петък. Преди това мнозинството окончателно гласува промяната в сектора за сигурност. В същото време Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежи парламентарната опозиция, остро критикува преструктурирането на службите.

Гласуването премина в отсъствието на депутатите от ГЕРБ, които напуснаха залата, след като се увериха, че за заседанието има кворум. Председателят на Народното събрание Михаил Миков определи действията на депутатите от ГЕРБ като „поведение в началните класове в училище”.

Промените до голяма степен връщат статута на ДАНС от създаването й в началото на 2008 г. до следата на 2009, когато ГЕРБ спечели изборите. Въпреки критиките на Борисов и Цветанов, че БСП и ДПС не мислят за проблемите на хората, а се занимават с „ДАНС и манс” (по Бойко Борисов), трябва да се отбележи, че едно от първите действия, с които тяхната партия се зае в началото на мандата си, бе да върне „блясъка” на МВР, което бе със силно орязани функции.

„Гестапо настъпва”

„Застрашена е националната сигурност. Виждате какви хора използват службите за политически цели”, обясни Борисов мотивите за свикване на КСНС.

Според него с промените се създава „един тип Гестапо, като целта е да почнат да нападат кметове на ГЕРБ и всички останали”.

Макар и първа политическа сила на изборите, ГЕРБ се оказа в изолация от останалите три партии в законодателния орган и започна да играе ролята на опозиция. В същото време обаче ГЕРБ има изключителни позиции в местната власт, поне които са от жизнена важност за партията на Борисов.

Прецедент, застрашаващ ЕС

В петък преди гласуването от групата на ЕНП в ЕП съобщиха, че е взето решение да се изпрати парламентарен въпрос до ЕК „във връзка с необоснованите промени в сектора за сигурност, които предстои да бъдат гласувани на второ четене от Народното събрание днес”.

ЕНП е загрижена, че планираните промени ще дадат полицейски и разследващи функции на ДАНС, което е в разрез със сегашния профил на агенцията, която съобразно препоръките на ЕК от докладите й по Механизма за сътрудничество и проверка, е независим контраразузнавателен орган, пише в съобщението.

Европейската десница алармира, че балансът между институциите, от които се очаква да гарантират сигурността на българските и всички европейски граждани, ще бъде нарушен, което заплашва демократичния ред.

ЕНП определя промените за прецедент, застрашаващ системата за сигурност на целия Европейски съюз, особено с оглед на факта, че те не са били подложени на публично обсъждане, не са получили обществена подкрепа и политически консенсус и не са съгласувани с евроатлантическите партньори.