Две декларации, посветени на ескалацията на напрежението на етническа основа, ще обсъжда Народното събрание. Текстовете са внесени от „Атака” и от председателя на парламента Михаил Миков.

След като в петък депутатите решиха изборната агитация да е само на български език, депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов заяви от трибуната: „ Ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, отсега ви казвам - следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата, аз ще бъде свободен въпреки вашите рестриктивни действия”.

Изказването му предизвика хаос в парламента, като Янаки Стоилов от БСП заяви, че думите на Хафъзов съдържат заплаха за националната сигурност, а председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че ще се бори до край за агитация и на други езици, тъй като сегашното решение е дискриминационно.

Националистите бяха готови със своята декларация още вчера, като в нея се осъждаха „антибългарските и противодържавни изказвания” на депутата от ДПС. Все още не е ясен текстът на Миков. И двете декалрации ще бъдат гласувани по-късно днес.

Днешният парламентарен ден започна с кворум от 127 души, като за регистрация в зала не влязоха депутатите от ГЕРБ. Кворумът бе осигурен от БСП, ДПС и Атака, а веднага щом стана ясно, че и без тяхното присъствие работата на Народното събрание ще започне, опозицията влезе в зала.

Със 132 гласа "за", нито един против и 9 въздържали се от ГЕРБ беше прието предложението на зам.-председателя Мая Манолова за влизане в дневния ред на обсъжданията на двете декларации. Веднага след това депутатите се заеха с работа по новия Изборен кодекс.