Дебатите за бюджетите на НЗОК и Държавното обществено осигуряване за 2016 г. преминаха днес в пленарна зала без участието на ключови министри – на финансите Владислав Горанов и на социалната политика Ивайло Калфин.

Според приетото от депутатите, пенсиите ще се повишат с 2.5%, като минималната ще е 161 лева, а таванът остава 910 лева. Минималната работна заплата ще е 420 лева.

Управляващите и опозицията се скараха дали да има увеличение за парите за отглеждане на дете през втората година. По сметки на БСП, ако майчинските станат 420 лв., от хазната ще са нужни малко над 31 млн. лв.

„Хубаво е да не делим децата, към коя партия принадлежат, а да се обединим, защото става въпрос за бъдещето на страната”, каза Драгомир Стойнев от БСП-Лява България. Менда Стоянова отговори: „Вашите избиратели не са във фертилна възраст”.

Споровете продължиха и за новия начин на финансиране на здравната система догодина. БСП не видяха смисъл от съществуването на Здравната каса.

„Тогава правителството ще разпределя парите на различни принципи, исторически и политически. Например, в който район се гласува повече за управляващите, ще им се отпуснат повече пари, в който са гласували по-слабо ще ходят в съседен район или в съседни страни”, предположи лидерът на БСП Михаил Миков.

Здравният министър Петър Москов успокои, че всички болни ще бъдат лекувани: „Надзорният съвет на касата анализира и коригира обемите на тримесечие с абсолютната яснота, че това трябва да почива на коректност”.

И докато ресорният министър защитаваше бюджета на Здравната каса, депутати от Реформаторския блок си пуснаха селфи от пленарната зала.