В навечерието на националния ни празник един неочакван изпит смути депутатите. Изпитващият – професор Андрей Пантев, препитаните – негови колеги от парламента.

Изпитът започна от неговата група, където народните избраници демонстрираха по-голяма увереност в знанията си по история. На скамейката първи седна Янаки Стоилов.

Въпросът на професора - възможна ли е била тогава като територия реализацията на Санстефанска Българския? Червеният депутат първоначално загуби почва под краката си, но в последствие отговори уклончиво: „Нека да не сме толкова вторачени в територията, за да не загубим перспективата”.

Този двузначен отговор се хареса на професора, а Стоилов си тръгна доволен - с оценка: "6 минус". По подобен начин бе отличен и колегата му Антон Кутев.

Другите парламентарни сили погледнаха с недоверие към учителската идея на bTV. Стигна се до уговорки с пресцентрове, които извадиха най-подготвените си хора.

Въпросът - мексикански или някакви други шашки са изгонили турците от България, за да се появим на картата, беше зададен на Снежана Дукова от ГЕРБ. „Победите и успехите ще ги отправям преди всичко към българите. Това са именно българите, а не мексиканците, колкото и дълбоко да уважавам желанието да почивам в техните курорти...", измъкна се тя.

Професорът отново остана доволен. Следващ неволен участник в препитването стана излезлият от стаята на ДПС Лютви Местан.

Пантев не чака с въпроса - не е ли тягостно за част от вас самата дата 3-ти март? Няма как историята да е тягостна. Да видим в историята мъдростта, която тя крие в себе си и да се заредим с нея, за да ни позволи днес да живеем с различията си като богатство, а не като конфронтационен ресурс”, отговори мъдро депутатът.