Часове преди официалния старт на депутатското „ваканцуване”, народните представители използваха останалите им ораторски запаси да сравнят кадровите си качества в петък.

ГЕРБ се оплакаха от политически реваншизъм в случая с отстранения шеф на Държавната агенция за закрила на децата (ДАЗД) Калин Каменов, което позволи на социалистите да се върнат към образователния ценз тип „калинка”, утвърдил се при някои назначения на предишния кабинет. Дойде и въпросът – кое е по-лошото „интернет лумпени” или „детеубийци”.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов изчете декларация от името на ПГ на ГЕРБ, която обобщи: „Ставаме свидетели на ескалация на политически реваншизъм на тройната коалиция”, и даде за пример отстраняването на Каменов и 16 директори на РИОСВ в последните дни без никакви мотиви.

След това зам.-председателят на ГЕРБ разказа защо Каменов не е трябвало да бъде сменен с „човек, който е бил е уволнен за финансови злоупотреби” (Ева Жечева бе назначена на поста на 31 юли – бел. ред.): „Няма друг председател, който да е получавал по-категорична подкрепа от родителските организации и самите деца. ДАЗД подобри координацията с институциите при работа с деца в риск. През последната година беше улеснена процедурата по осиновяване на деца. Правителството безпардонно отрече всички постижения на председателя Калин Каменов без никакви мотиви”.

Цветанов каза още, че Каменов е бил уволнен, защото е отказал ДАЗД да бъде използвана за политически цели, а евродепутатът Моника Панайотова е сезирала еврокомисарите за уволнението му.

Думите му не останаха да висят без коментар. Депутатът от Коалиция за България Христо Монов изнесе информация от сивито то на бившия шеф на агенцията: „Когато беше назначен Калин Каменов през 2009 г., нямаше нито един ден работа в системата за закрила на детето, беше работил само като електротехник”.

След това Цветанов влезе в ролята на защитник на Каменов и на това, „което е преживял”, и припомни на Монов една негова фраза, която силно обостри протестиращите: „Г-н Монов, не бяхте ли вие човекът, който се обърна към протестиращите да ги назовете „интернет лумпени”? Не бяхте ли вие човекът, който каза на Каменов да направи действия срещу родителите, които протестират с децата си по площадите? Щом не оценявате това, което е преживял Калин Каменов и е завършил висше образование, доказал се е с качествата си и дейностите си и получава подкрепата на тези хора тук в залата”.

След като ГЕРБ се върнаха в пленарна зала, прекъсвайки няколкоседмичния си бойкот, в реда на изказванията се утвърди една последователност – БСП е гръб на ДПС и обратното, която не беше пропусната и днес.

Депутатът от Движението Йордан Цонев определи като „смешен плач” изказването на Цветанов. „Кога сте искрени? Когато уволнихте всички директори на РДВР-та; когато сменихте всички директори на регионалните служби на НАП?”, попита той.

И продължи: „Заради вашите партийни кадри по места бяха уволнени доказани специалисти. Сега сте се изправили тук, не знам с какво лице, да претендирате за това, че хора, които назначихте по партийна линия, са отстранени. Цонев припомни, че заради правителството на ГЕРБ е бил въведен терминът „калинка” като символ на назначенията в държавната администрация.

В диалога от трибуната се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се обърна към управляващите с думите: „При вас толкова бързо ги сменяте, че докато реагираме, вие сте ги сменили”.

Последва доуточняване за характеристиката на „калинките” и леко странен сравнителен въпрос, зададен от Цонев. „Кадрите, които сме предложили, нямат характеристиките на вашите калинки. Не става въпрос за калинки, а за съобразяване с общественото мнение, такова, каквото демонстрираме от първия ден на това мнозинство. По-добре да наречеш едни хора, които нарушават правата на други хора, „лумпени”, отколкото да кажеш на едни лекари, че са „детеубийци”?