Огромен е ръстът в броя на хората, които са се преместили предизборно. Затова парламентът се зае с темата и дори има единодушие. Какви са фактите?

През 2014 хората със сменен настоящ адрес са били 55 000, а през 2015 - близо 100 000.

Какви са възможните мерки?

БСП предлага при установено нарушение с регистрациите, те автоматизирано да се заличават. А нарушителите да се глобяват с до 3000 лева.

Реформаторите искат да се ограничи броя на лицата на един адрес и за всяко лице да има по 15 квадратни метра, за да е възможна регистрацията му там.

„Рекорди” из страната

Рекордьорите по предизборно преселение са Монтана, Видин, Перник и Кюстендил. В монтанското село Сумер през март и април са регистрирани 90 човека, а прокуратурата проверява два от адресите. В една от къщите се водят четирима непознати. Съсед казва, че „кьорав човек не е идвал”.

След три мандата кметът на селото казва, че такъв бум на гастролиращи избиратели не бил виждал: „На 23 април хората под строй пристигнаха тука в кметството, ние не можем да откажем, има натурален акт на собственика”.

Плиска е малък град с население малко над 1000 души. И тук са се регистрирали и непознати. Най-много - 9 души от новите граждани са регистрирани в къщата на кмета.

„Да, 9 души, но това са сина ми, дъщеря ми, бившата ми жена нали, собствеността на къщата е на собствеността на сина ми и на дъщеря ми, нали зет ми. Там са съгласно по сребърна, по златна линия...”, категоричен е Христо Илиев.

Реакция от София

За да спрат подобни регистрации в „12 без 5”, депутатите променят закона. Защото: „200 000 души са сменили адреса си срещу 50 000 миналата година+40 в коридор, 100 на празно място...”, както посочва Мая Манолова.

Петър Славов от РБ посочва: „Дали е допустимо 100 души в един апартамент? Може би, ако са прави...”.

Към момента само ДПС имат възражения. Илия Илиев попита дали кметовете няма да започнат да дерегистрират тези, за които смятат, че няма да ги подкрепят.

Законопроектът на БСП беше подкрепен и от Бойко Борисов, така че се очаква той да бъде приет. Промените ще бъдат гласувани на първо четене в сряда.

БСП се тревожи ще бъдат приети окончателно на второ четене навреме, така че да има достатъчно време до изборите да произведат правен ефект.

До изборите има само 4 месеца, а до депутатската ваканция 22 пленарни работни дни.