„Да не се тревожи Волен Сидеров, нека си стои на мястото. Моят глас няма да помогне на БСП и ДПС”. Това заяви пред bTV депутатът Георги Марков, който вчера напусна ГЕРБ и от днес е независим. Той не пожела да посочи конкретни причини за напускането на партията, само лаконично каза: „Фидосовщината витае там”. Марков се зарече, че ще гласува с ГЕРБ и занапред.

Напускането на групата съвпада и с разследване за ДДС измами срещу Марков заради продажбата на автогарата в Свищов през 2004 г.. По случая е било образувано досъдебно производство, прекратено по-късно от прокурор Ваня Илиева. Според запознати Марков е близък с ректора на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов, а прокурор Илиева ръководи делата срещу офшорната империя, свързвала го с братята Маргини. Разследванията и по трите дела са прекратени.

Лично Цветан Цветанов Цветанов отхвърлил предложението Георги Марков да стане председател на общинската структура на ГЕРБ в Свищов, защото „имало нещо срещу него, което щяло да излезе по-късно”. Това разказа пред bTV бившият председател на ГЕРБ-Свищов Ангел Гецов. По думите му пак Цветанов бил човекът, който посочил Марков за кандидат-депутат.

Високопоставен човек в структурата на ГЕРБ ни разказва с какви методи партията помогнала на своя кандидат от Свищов Георги Марков да влезе в парламента: за застъпници в комисиите се слагали хора, които всъщност осигурявали и контролирали платен вот, подменяли се дори цели урни. Това твърди вече бившият активист на партията, пожелал анонимност.

Инструкциите за изборите в Свищов идвали от Николай Тарев. Той беше заснет да дава указания и на студентите от движение „Орлов мост” с лице Христо Стоичков на тема "как се правят избори". Лекцията за евентуалните изборни манипулации се проведе в хотел, свързван с бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Председателят на „Орлов мост” Венцислав Добруждалиев също е лектор. Той пък обучаваше изборните комисии на ГЕРБ в Свищов.

Активисти от ГЕРБ в града разказват, че Добруджалиев организирал и парти с безплатен алкохол в нощта преди изборите. Почерпката трябвало да спечели студентските гласове за ГЕРБ. Помогнал ректорът на университета в града - Величко Адамов, като задържал студентите в Свищов до деня на изборите.

След гласуването тогава студентите получаваха талони за още безплатен алкохол. След вота Георги Марков остана втори в града, но първи по брой гласове в секциите в студентския град.

Така излиза, че ректорът си има депутат. „Има основания за тази теза. Причината е, че имаше информация за офшорни фирми на Величко Адамов. и вместо да се разследва, бяха уволнени служителите от университета, които я събраха”, заяви общинският съветник Васил Иванов. Той уточни, че тази информация е попаднала при Георги Марков и той, вместо на Цветан Цветанов, вероятно я е дал на Адамов.

По-късно днес Цветан Цветанов заяви в парламента, че парламентарната група на ГЕРБ е цяла и няма усещане, че някой иска да замести лидера Бойко Борисов. След като му бе напомнено, че вчера Георги Марков каза какви са те и е говорил за "политкомисари" и "дружинни ръководители",

Цветанов добави, че е "некоректно да има подобни изказвания към колеги,". "Защото във всяка една група има по-активни депутати, има хора, на които винаги се разчита и в изказвания, и в начина на изграждане на дадена стратегия, в начина на поведение в зала”, допълни бившият вицепремиер.