Странни бляскави погледи сред протестиращите видял в „страшната нощ” на вторник срещу сряда депутатът от БСП Петър Кънев. Пред bTV той сподели, че се е почувствал пазен от Господ, защото преди ескалацията на напрежението в района имал телевизионни интервюта и си тръгнал с такси. След като се върнал, намерил колата си, покрита с яйца, но успял да се прибере.

„За добро е било, според мен, че сме си били вкъщи, защото е било страшно. Не е най-приятното нещо да лежиш на дъното на един автобус”, преразказа той думи на свои колеги.

Съвсем в друга ситуация е бил депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев, който си тръгнал, преминавайки през събралото се множество. При „спокойния” разговор с тях той не забелязал нито белези на агресия, нито странни погледи.

„Излизането с автобус издава опит тези в парламента да бъдат запазени. Когато човек си излезе с лицето, би предизвикало по-малко раздразнение. Много е тъжно, когато един политик, още повече управленец, има нужда от такива бариери пред народната любов”, коментира Дончев.

Кънев даде оценка на цялата операция по евакуацията на народни представители, като се разграничи от „настроенията” срещу вътрешния министър Цветлин Йовчев.

„Цялата операция е била измислена от хора, които са гледал повече филми. Има достатъчно други маршрути, по които можеше да бъдат изведени. Като всичко в България – никакъв план, необмислено. Нещо не е изпипано професионално”, каза „червеният” депутат.

Колегата му от ГЕРБ допълни, че неуспешната акция е добавила още един клин между хора и политици. „Хубавото, с което протестът печелеше симпатии, беше мирният му характер. Не знам по каква причина преди 2 дни той вече не беше толкова мирен. Това разделение няма как да има добър резултат”.

В мъглата или в резерва

По темата актуализация на бюджета, обсъждането на която задържа принудително депутатите в парламента в същата нощ и след гласуването й на първо четене, двамата се съгласиха, че има нужда от „по-разбираем превод”, тъй като се е превърнала в дебат по публични финанси. Кънев обяви и „добрата новина” – ГЕРБ се върнаха в парламента.

Основен субект на разговора обаче стана финансовият министър в кабинета „Борисов” Симеон Дянков, който бе наречен „титан” и „класик” от Кънев, който обясни, че и след ревизията бюджетът ще влиза в рамките, заложени от него, просто нямало как да бъде събрана предвидената приходна част.

В разговора между двамата обаче не стана ясно взетите 800 милиона лева от ГЕРБ като заем за плащане на земеделските производители, къде са отишли, след като ЕК ги е възстановила. Според Кънев те били в резерва и след като се извадят, той падал под минимума. Това била и причината да се вземе заемът от 1 милиард лева.

Изчисленията на Дончев обачe поставиха в мъглата 50% от този милиард. Колегата му от БСП обясни, че тези 500 милиона лева ще влязат във фискалния резерв.