Дейността на автомобилите за подслушване на МВР е регламентирана много преди Цветан Цветанов да стане вътрешен министър. Това заяви Менко Менков, адвокат на зам.-председателя на ГЕРБ по време на заседанието на СГС по делото за липса на контрол над специализираната апаратура на СДОТО, предаде Фокус.

Въпросните кетчъри продължават да се използват и сега и са използвани много преди Цветанов да стане министър, посочи адвокатът. По думите му делото не е за незаконно подслушване, тъй като такова не е имало. Той посочи, че делото ще се проточи заради предстоящото разпитване на 15-16 свидетеля. В същото време нямало нито една назначена експертиза.

"За едно единствено нещо се използва тази техника – за установяване на телефонен номер, който с е използва от определено лице, за което има разрешение за СРС – дали то има втори или трети телефон. Когато се установи номера на втори или трети телефон, той се подава на съответната служба и се иска законно прилагане на СРС върху този телефон", каза Менков.

За журналистите - вход забранен

Делото срещу Цветан Цветанов за незаконното подслушване се гледа при закрити врата.

В началото на днешното заседание в Софийски градски съд бе обяснено, че заради секретните материали в зала няма да бъдат допуснати журналисти. Най-вероятно делото е тръгнало, тъй като извиканите свидетели излязоха от залата.

Явиха се служебният министър на вътрешните работи Петя Първанов и бившият главен секретар Калин Георгиев.

Дело №1, което стана Дело №3

Това е третото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, но случаят, с който е свързан, се появи първи в публичното пространство. Още през пролетта на м.г. гръмна скандал около недокументирани излизания на специализирани автомобили с техника за подслушване.

По делото настоящият зам.-председател на ГЕРБ е подсъдим за незаконно подслушване заедно с трима бивши директори на СДОТО - Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров.

Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Според обвинението, те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та.

Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление.

Делото не тръгна от първия път и бе отложено за днес, след като един от бившите директори на СДОТО бе на хемодиализа.

Съвпадение или трудоустрояване?

Цветан Цветанов по-рано през тази година беше оправдан по дело за присвояване от съдия Десислав Любомиров. По второто дело (за отказано подслушване на търновски антимафиот) обаче бившият силов министър получи 4-годишна ефективна присъда от съдия Тони Гетов.

Днес пред камерата на bTV Красимир Ципов от ГЕРБ показа заповед на външния министър Кристиан Вигенин, с която съпругата на магистрата Албена се назначава за съветник в Берлин от 1 януари 2015 г.

„Защо мислите, че тази г-жа няма някакви качества, за да бъде назначена? Защо това, че мъжът й е съдия значи, че трябва да бъде лишена от всякаква възможност за работа в България? Може би да я изселят?”, запита в отговор депутатът от Коалиция за България Филип Попов.

По думите му „отложеното” назначение е решение на външния министър, а заповедта може да бъде отменена от следващото ръководство на МВнР.