Депутатите гласуваха тази сутрин „за” удължаване на платеното обучение в университетите с изменение в Закона за висшето образование на първо и веднага след това на второ четене.

Основната цел на промените е удължаване с още една учебна година (за 2013/2014 година) на възможността държавните висши училища да провеждат обучение срещу заплащане. В мотивите на вносителите се посочва, че в държавния бюджет за 2013 г. не са предвидени достатъчно средства, които да осигурят нормалното функциониране на държавните висши училища. Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова подкрепи промените, които парламентът прие без особен дебат.

Броят на обучаваните срещу заплащане студенти да бъде извън определения от Министерския съвет държавен план прием за учебната 2013/2014 година и да бъде в рамките на определения капацитет на висшето училище, но не повече от 5 на сто от него, се посочва в текста на промяната. За прилагането на предложените промени не са необходими допълнителни финансови средства.