Собствениците на къщите за гости получават право да могат да гощават с домашно приготвени продукти. Това ще стане възможно, когато парламентът приеме одобрените днес от правителството промени в Закона за туризма. Досега Законът за храните им забраняваше да включват в менюто на туристите домашните си специалитети.

Така любителите на селския туризъм и техните домакини бяха поставени извън закона, когато в пакета са включени продукти, произведени от домакините. Сега местните и често характерни само за това населено място или дом специалитети ще могат легално да присъстват на трапезата.

Проектът предвижда също от началото на 2015 година да отпадне и категоризацията за ресторантите - това са така наречените "звезди". Оценката е, че така ще се спестят разходи и излишни процедури на бизнеса.

„Категоризацията отпада, защото се е превърнала в проблем за малките и средните заведения за обществено хранене, тъй като получаването на този документ отнема време и средства. Освен това практиката на другите страни също не предвижда подобни механизми", обяви вицепремиерът Даниела Бобева.