Държавата взема алтернативни мерки за борба с безработицата. Практиката да се плаща на общините да наемат чистачки и общи работници ще спре, а финансирането ще се насочи приоритетно към дейности, които изискват допълнителна квалификация - помощник- възпитатели, болногледачи и т.н.

Елка ще мете улиците на Радомир още два месеца. През март програмата й свършва. Казва, че след това е готова да работи всичко - от болногледач до възпитател в детската градина.

Идеята на държавата е да се намалят социалните програми, по които се наемат нискоквалифицирани работници, а вместо това да се финансират проекти за обучение или квалификация.

Държавата търси да назначи 100 младежи, които да издирват и мотивират своите връстници да се запишат в бюрото по труда. Търсачите на млади безработни ще работят към общината и ще получават по 430 лева. 73 милиона лева общо е отделила държавата за обучението на над 12 000 безработни и заетост за над 26 000.

Прословутата програма "От социални помощи към заетост" е с драстично намален бюджет тази година. От 11 милиона миналата, тази са останали едва 4, колкото да се приключат сегашните договори.

Дори тези служители, които досега се държаха на щат към общините за аварийни ситуации, сега ще наемат само при нужда. Два пъти повече са средства за регионалните програми, като парите ще се насочат основно към слаборазвитите райони - Видин, Враца, Мездра.

Повечето хора може би не знаят, че по програмите работят и хора в 38 театъра в страната. Бройката им дори се увеличава. Държавата и министерството на културата ще субсидират работни места за екскурзоводи, аниматори и реставратори.

Шумно рекламираната програма за охранители в малките населени места спира. Оказало се, че тя не е дала очаквания резултат.