От дълго време се говори, че почетните консули на различни държави у нас имат прекалено разширен периметър от привилегии. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с искането на премиера Бойко Борисов за тяхното орязване.

Той посочи, че след следващото заседание на Министерския съвет ще бъде обявено точно какви мерки ще се предприемат.

Не става въпрос за рестрикции, а за ограничаване на периметъра, който е бил прекалено разширен, уточни министърът.

Във връзка с думите на премиера за действия на почетни консули на други държави у нас, които „по никакъв начин не отговарят на статута им”, Митов коментира, че най-вероятно са зачестили сигналите в МВР за неправилно паркиране, паркиране на пешеходни пътеки и действия, които излизат извън рамките на нормалното гражданско поведение.

Двама външни министри преди мен са се опитвали да стеснят този периметър, но не са успявали, изтъкна Митов.

По думите му има натрупана критична маса от мнения, че трябва да се предприемат действия, коментира Митов. Той отбеляза, че са направени и консултации с министерствата на финансите и на вътрешните работи. От държавите-членки на ЕС само у нас е така, ще синхронизираме и унифицираме, коментира външният министър.

С Турция имаме да решаваме прекалено важни проблеми – защитата на общата ни граница, икономическото и енергийното сътрудничество, имаме смесени комисии, които трябва да се срещат и да работят. Трябва да се действа, умно, мъдро и спокойно, каза Митов във връзка с питането на независимия депутат Велизар Енчев дали няма да поиска отзоваване на турския посланик у нас Гьокче, тъй като се подозира, че се намесва във вътрешните ни работи.

Не е нужно да се стига до крайности заради действията на един или друг дипломат независимо от неговия статут, изтъкна Митов. Българската държава има достатъчен обем от инструменти, ако установят, че има намеса във вътрешните й работи от страна на някой дипломат, да предприемат съответните действия, за да я ограничат и да я сведат до нула, подчерта външният министър.

Оставил съм на преценката на моя турски колега да прецени дали посланик Гьокче допринася за развитието на нашите двустранни отношения, допълни той.

Знаете ли какво означава отношенията между две съседни държави в толкова важна обстановка да се сведат до отношения шарже д’афер. Това е катастрофа, непоправимо с десетилетия напред, изтъкна Митов.

Говорил съм много пъти с Гьокче, всичко съм му споделял. Изпратил съм му нота, в която съм го призовал да направи всичко възможно да преодолее създадените в публичното пространство възприятия, че извършва действия, които се приемат като намеса във вътрешните ни работи, каза още Даниел Митов.

Според министъра ЕС дължи на миграционната криза колективен отговор заедно с Турция, но не може да се твърди, че Европа е изцяло зависима от Турция.

Европа си има своите инструменти, дипломатически апарат, с който работи и го използва достатъчно добре, заяви министърът.

Между Турция и ЕС съществуват общи интереси, които могат да бъдат защитени. В момента ние сме част от общо пространство за сигурност и трябва да изградим механизъм, който да гарантира, че Европа ще си върне контрола върху външните граници и да направи така, че да започне да контролира през създадени механизми заедно с Турция бежанския миграционен поток. Ние настояваме връщането на хора в трети държави, особено на икономическите мигранти, да стане европейска политика. В момента това е задължение и отговорност на националните държави, някои от тях нямат мощта, за да принудят трети държави да приемат обратно своите граждани, допълни Митов.