Оставил съм на своя турски колега да прецени дали посланик Гоькче допринася за развитие на двустранните ни отношения. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в парламента.

„Опитите за намеса във вътрешните работи на България от страна на акредитирани у нас чужди дипломати, независимо коя държава представляват, няма да бъдат оставени без съответните последствия”, категоричен бе той в отговор на депутатски въпрос за отношенията ни с Турция и обявяването на зам.-консула й в Бургас за персона нон грата.

„Не бих могъл да скрия, че двустранните отношения между България и Турция, както и националното ни достойнство, бяха в известна степен накърнени от събитията в дните около Коледа”, коментира Митов, като допълни, че Външно е предприело всички мерки, за да предотврати разрастването на конфликта.

По това време Лютви Местан се скри за кратко в турското посолство, по думите му - заради заплаха внезапно свалена охрана от НСО. Малко след това той бе изключен от ДПС.

„За действия несъвместими със статута на дипломатически служител, Угур Емироглу бе обявен за персона нон грата и бе помолен да напусне страната. Актът на МВнР се позовава на Виенската конвенция и е продиктуван от наличната информация за неговата дейност“, каза той.

Министър Митов добави към мотивите и широките обществени нагласи за прояви на намеса в нашата страна.