Когато дойде СИК на власт, започват да изчезват важни свидетели, самозапалват се хора, качват се дълговете. Този коментар направи журналистът Явор Дачков по повод изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов.

В студиото на „Тази сутрин” той постави случая в контекста на скорошния разстрел на свидетел срещу бандата на Йосиф Йосифов – Йоско и убийството на столичен компютърен специалист, за когото се появи информация, че е декодирал спецавтомобилите за подслушване на МВР.

„Когато едно управление идва от недрата на подземния свят, няма какво друго да очакваме”, коментира Дачков.

„ДАНС беше създадена за политическа употреба и беше употребена и от тези, които не я създадоха. Шефът на службата е само изпълнител и явно затова не се е чувства застрашен”, коментира журналистът от БНР Силвия Великова.

Тя посочи, че бившият шеф на ДАНС близо година е бил безработен (след освобождаването си от БОРКОР) – с всичката информация, която е събрал през годините. „Много съм потресена, че никой от нас не допусна, че се е случило нещо нормално”, каза още Великова по повод двете основни версии за изчезването – убийство или отвличане.

„Играчите не са по-различни от 2008 г. Шефът на ДАНС не само има информация за криминалните среди, но и за корупцията по високите места”, допълни Дачков, според когото агенцията е била създадена по западен модел, но е била компрометирана чрез скандала „Галерия”.

„За мен само информацията, която носи, би му навредила”, посочи той. По думите му Сертов е бил на такъв пост, че даже и да бяга от информацията, която не бива да знае, тя е идвала при него.