Свръхемоционалните политически послания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов водят до дестабилизация на държавата. Тяхната интензивност вече градира до неконтролируемо и некомпетентно говорене по чувствителни теми, каквито са финансовата сигурност и стабилността на държавата. Това политическо пресиране на обществото води до излишен смут.

Такава е позицията на финансовия министър Петър Чобанов в отговор на изказване на Борисов в събота сутрин в ефира на bTV. В предаването „Тази събота” експремиерът призова за незабавната оставка на „това недоразумение” Чобанов и на премиера Орешарски – с цел да се успокоят хората във връзка с опитите за подриване на банковата система.

„Категорично настоявам да спрат опитите за дестабилизация – вече има дата за предсрочни избори, политическите консултации са в ход, а лидерите на парламентарно представените партии търсят най-добрата формула за бъдещето на страната и целят да се преодолее политическата нестабилност, която наблюдаваме след евроизборите. Политическите преговори са в НС, а не в сутрешните блокове на националните телевизии”, казва в позицията на Чобанов, разпространена от правителствената информационна служба.

Той подчертава още, че „оценката за работата на правителството и дългосрочната фискална стабилност на България е дадена от международната инвестиционна общност и намери израз в рекордно ниската лихва от 2.95 % за десетгодишни облигации”.