Заради застаряването на населението, разходите за третата възраст ще нараснат рязко. В същото време, работната сила ще се стопи с 40% само за няколко десетилетия. Това е записано в документ, който кабинетът предстои да приеме.

В него се цитират данни на Световната банка, според които работната ръка у нас ще намалее с 40% до 2050 г. Това ще забави реалния ръст на Брутния вътрешен продукт. В същото време, ще са необходими повече пари за изплащане на пенсии.

„Нито сега има проблеми с изплащането на пенсиите, тази година или следващата, нито държавната пенсионна система ще се срине", успокои обаче социалният министър Йордан Христосков.

Реформите обаче са неизбежни, става ясно от документа. Увеличение на възрастта и стажа за пенсиониране и ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране са част от тях.

Според експерти, в спасителния план може да се включи и увеличение на осигуровките, както и по-строг контрол при събираемостта им.

Заради застаряването на нацията, все повече възрастни българи ще се нуждаят от грижите на държавата, особено ако са самотни. Затова най-вероятно в бъдеще ще ни се наложи да внасяме допълнителни осигуровки, с които да се покрива този риск.