Актуализацията на държавния бюджет и Здравната каса ще е сред първите разгледани законопроекти в НС. Това обеща председателят на Народното събрание Цецка Цачева в интервю за Дарик.

По думите й след първото заседание на правителството (вероятно, следващата сряда) ще се разбере дали в рамките на същата седмица НС ще се заеме с ремонта на бюджета.

„От една страна, възможно е политическият кабинет, правителството, което е избрано от 43-ото НС, да оттегли внесения законопроект на служебното правителство и да внесе свой законопроект. Възможно е да потвърди като числа, като философия, като концепция това предложение, което е вече в НС, но не е гледано от бюджетната комисия и тя има готовност то да бъде в пленарна зала", коментира Цачева.

По повод коледните добавки за пенсионерите, за които настоя новият социален министър Ивайло Калфин, Цачева заяви, че това зависи от икономическото състояние на държавата и хазната и е въпрос на предложение от страна на кабинета.

"Видяхме какво се случи с подобна политика на поемане на допълнителен дълг, на заеми и до къде стигнахме. Тези почти 2 години управление всъщност ни върнаха в изходна позиция от пролетта на 2013 г.", допълни тя.

„Въпросът със здравеопазването беше секторната политика, на която ГЕРБ отделихме най-много време”, заяви Цачева и допълни, че се работи върху това, което е записано в програмата. По думите й в сектора най-големи проблеми има с контрола.

Как ще изсветлят КТБ?

По повод внесения законопроект на ДПС за КТБ за обявяване на публични фигури с влогове и депозити в тази банка, Цачева каза, че са „за" публичното осветляване, като има внесен законопроект, предстои този въпрос да бъде разгледан и да стане ясно.

"Не мога да се ангажирам със срокове. Той е внесен в НС. Тогава, когато стане готов за пленарна зала безспорно ще бъде обсъждан", допълни тя.

На въпрос кога и дали ще бъде сменен управителят на БНБ, председателят на НС заяви, че това ще стане, когато той си подаде оставката: „В сега действащия Закон за БНБ няма възможност по инициатива на НС, освен в една хипотеза, в която в случая не е на лице, да бъде искано предсрочно прекратяване на мандата. Това е изцяло във волята на г-н Искров”.

Цачева напомни, че ГЕРБ и други партии вече са искали оставката на гуверньора. Причината – „Тъй като всички са на мнение, че надзорната функция на БНБ, по отношение на тази конкретна банка, не е била на нивото, на което е следвало да се случи".

Не четворна коалиция, а двойна, но с подкрепа

„След като това правителство се подкрепя от достатъчен брой групи в НС, то не е правителство на малцинството, въпреки че коалиционно споразумение имаме подписано само между ГЕРБ и Реформаторския блок. В никакъв случай това не е коалиционно правителство на 4 партии. Това е коалиционно правителство на 2 партии - ГЕРБ и РБ с парламентарна подкрепа.", категорична беше Цачева.

По думите й, България вече се управлява от легитимно конституирани органи. Освен това, председателят на парламента се обяви „за” задължителното гласуване и в подкрепа на референдум за въвеждането му.

Чистка? Къде?

Относно това имало ли е уволнения в администрацията и доколко те са били правилни, Цачева поясни, че има хора, които са назначавани в края на 42-ото Народно събрание. "Тези хора са със срочни договори и със срок за изпитване, и е резонно да им бъдат прекратени договорите", каза тя.

Относно задочната полемика с председателя на БСП Михаил Миков и закриването на студентската програма, Цачева каза, че тази програма не е спряла. „Студентска програма е имало и ще има, обвиненията са безпочвени", допълни тя.