43-ото Народно събрание избра Цецка Цачева от ГЕРБ да бъде председател на парламента.

Тя беше избрана с 219 гласа "за" от седем партии, 12 "против" и 1 въздържал се.

Срещу кандидатурата на Цачева гласуваха 11-те депутати от "Атака" и един представител на Патриотичния фронт.

"От опит знам, че да си пръв сред равни е задача не лека", заяви тя след избирането си. По думите ѝ никой депутат не е по-голям от народа си и затова парламентът трябва да започне бързо работата си.

Оградата около българския парламент никога повече не трябва да се появява", каза депутатът от ГЕРб и призова за смирение колегите си. Тя подчерта, че е нужно единение, което може да се осигури, като не градят стени вътре в парламента.

"Нека да покажем, че можем да бъдем на висотата на очакванията, които има към нас. Ние нямаме друг полезен ход. Тежката действителност изисква спешни законодателни мерки", каза още новоизбраният председател на НС.

"В мое лице имате предвидим председател. Ще продължа да развивам инициативите на предшествениците си, да поддържам прозрачност и откритост, близост с гражданското общество. Няма да пожаля сили. Вярвам, че ще разчитам на вас. Благодаря ви за доверието", заключи тя.

Цецка Цачева беше председател и на 41-ото Народно събрание.

Осем зам.-председатели

Парламентът избра и осем зам.-председатели. Те са: Димитър Главчев от ГЕРБ, Янаки Стоилов от "БСП - лява България", Алиосман Имамов от ДПС, Иван Иванов от Реформаторския блок, Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт, Явор Хайтов от "Български демократичен център", Явор Нотев от "Атака" и Росица Янакиева от АБВ.