След 4-годишно прекъсване, бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства започва работа с началото на новата година. Настанява се в партийния дом, защото няма сграда, която да отговаря на изискванията за съхраняване на класифицирана информация. Липсата на подходящо място за работа спъна създаването на бюрото преди 4 години.

Бюрото ще контролира цялата процедура по използването на СРС-тата още от искането за прилагането им до унищожаването на материалите.

„Установено е при изследвания, че в 2-3% от случаите материалите, които са събрани с прилагането на СРС-та са годни и могат да служат като доказателствен материал в наказателния процес. Това разбира се съвсем не означава, че ако е малък процентът, трябва едва ли не да ги зачертаем като способ за събиране и проверка на доказателства. 100% гаранции няма, че няма да се използват СРС-та за политически цели, защото ако някой иска да злоупотреби със закона не можем да осигурим толкова контролни органи, които да стоят на главите на всички длъжностни лица, които боравят с тази материя”, казва Бойко Рашков.

Депутатите обаче разчитат бюрото да осигури именно такава гаранция.

„Няма да допуснем безконтролно подслушване като по времето на Цветанов, механизмът е доста прозрачен, хората защитиха репутацията и името си”, заяви Десислав Чуколов, „Атака”.

„Аз по-скоро съм оптимист, отколкото песимист. Първо бюрото си има свой бюджет, който е малко под два милиона лева и той е гласуван от парламента”, коментира и Веселин Вучков, ГЕРБ.

Финансирането на подслушванията от институциите, които са ги поръчали обаче, се отлага за следващата година.

„Другият принципно важен въпрос е - те се отказват от най-важния принцип, на финансовата обосновка, това ще срещне нашата аргументирана критика. Това е едно сериозно отстъпление от принципите, които заявиха по чисто демагогски причини”, допълни Вучков.

Според Атанас Мерджанов от БСП пък „става въпрос за кратка поправка поради непредвидени пари в бюджета за СРС-та, не са предвидени такива средства както беше предвидено, една година отлагане на действието на закона в тази му част”.