Правителството на БСП няма да подава оставка – социалистите предпочитат да работят под граждански натиск, отколкото варианта „избори до дупка". Това реши Националния съвет на партията мандатоносител на извънредно заседание след ескалацията на напрежението около Народното събрание в 40-я ден от антиправителствените протести.

Членовете са били поканени на заседанието с sms-и, изпратени в 12:00 часа в сряда за заседание, насрочено за 16:00 часа, без да се уточнява каква ще бъде темата на пленума. Началото му обаче се забави заради заседание на изпълнителното бюро на партията, обясни депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев.

Социалистите настояват МВР да осигури условия за нормалната работа и на парламента.

Още сутринта от БСП видяха причина за снощните сблъсъци в обявеното от ГЕРБ желание да се върне в парламента. Вечерта Националният съвет на партията реши да се обърне с апел към институциите за запазване на гражданския мир.

„По добре да действа правителството под граждански натиск, отколкото да се мине до варианта избори до дупка. Вариантът с предсрочни избори е възможен, но ние не сме съгласни избори веднага, защото трябва да се решат най-важните проблеми,” коментира депутатът Янаки Стоилов на излизане от сградата на „Позитано” 20.

"Там, където има либерална демокрация, по правило правителствата не падат под натиска на 5000 души. Така си отиват правителствата в Арабския свят,” коментира той.

В началото на заседанието президентът Георги Първанов направи аналогия със събитията от 1997 година, когато под уличен натиск БСП се отказа от властта. „Събитията напомнят 1997 г. Това значи, че трябва да бъде свикан Консултативен съвет по национална сигурност,” коментира  Първанов.

„Снощи с потрес видях какво става, то 19:00 до 4:00 бях да площада и като гледах новините, видях че няма нищо общо с действителността,” коментира областният управител на София Росен Малинов.

На въпрос дали оставката на правителството е възможен вариант, Корнелия Нинова отговори лаконично с „Не!”.

Съборът на Бузлуджа ще се проведе през почивните дни, въпреки очакванията за провокации и блокади на пътища, решиха на „Позитано”. В София групата съветници от БСП са поискали извънредно заседание на Общинския съвет за сигурността в града, което трябва да се състои до неделя.