БСП се нагърбва с амбициозна задача – да разкрива злоупотреби, корупция и финансови схеми на кабинета "Борисов". Това обяви лидерът на партията Сергей Станишев с уточнението, че „политическата мисия” стартира от тази седмица с поредица от пресконференции.

„Правим го със съзнанието, че хората имат право да знаят истината за управлението на ГЕРБ. Кабинетът "Борисов" е единственият в целия ЕС, който доведе до това много лекарства да поскъпнат в пъти, до 500% поскъпвания. Това значи, че държавата просто не си е вършила работата. Цените на храните скочиха с близо 40%, цените на горивата, въпреки, че световните пазари посочват, че те са доста по-ниски отколкото през 2008 г., също рязко нараснаха”, каза Станишев и добави, че сметките за ток са поскъпнали с 60 на сто през управлението на ГЕРБ, а България се е превърнала в рекордьор по обедняване на хората и по поскъпване на живота.

Социалистът подчерта, че като цяло икономиката на България е била съсипана, а малкият и среден бизнес – унищожен. „Затова ревизия на кабинета "Борисов" е необходима и спешна. Това няма да спре схемата за разграбване на страната и за обедняване на хората. След като става ясно, че служебният кабинет няма такава политическа воля, ние се нагърбваме с тази задача”, каза още председателят на БСП.

Станишев припомни, че миналата седмица „червени” депутати предадоха на главния прокурор Сотир Цацаров над 20 сигнала за злоупотреби и корупция във властта през последните близо 4 години. На този етап от партията се въздържали да отнесат тази информация до ЕС.

„Червените” все пак посочиха, че 6 от сигналите са само по отношение на случващото се в земеделското ведомство по времето, когато Мирослав Найденов беше министър. Данните били свързани с продажба на дървесина, далавери в "Напоителни системи", скандални сделки по Черноморското крайбрежие, съмнителни сделки по програмата "Храни за бедни", дадените 50 000 лева на фирма на бившата ПР-ка на Агенцията по безопасност на храните за създаването на Фейсбук и Туитър профили.

Така своеобразната ревизия на последното правителство започна от дейността на бившия земеделски министър. От младежката организация на БСП отправиха няколко въпроса към Цацаров относно евентуално досъдебно производство срещу Найденов и поискаха повече детайли около тази информация.

Найденов без притеснения

Всеки сигнал трябва да бъде проверяван. Нямам притеснение да бъда проверяван по каквито и да е сигнали. Така самият Мирослав Найденов коментира въпросите и заявената ревизия от страна на „червените”.

Според бившия земеделски министър „това е част от предизборната кампания и риторика на БСП”.

„Това, което мога да заявя, е че не съм информиран по никакъв начин за разследване или проверка по темите, които те споменават. Не съм привличан нито в качеството си на свидетел, нито в качеството си на обвиняем по всички тези теми. Смятам, че съм си вършил съвестно и законово работата през тези почти 4 години и съвестта ми е чиста”, посочи Найденов.