От Коалиция за България увещават премиера в оставка Пламен Орешарски да оттегли предложението си за актуализация на държавния бюджет. Депутати от левицата проведоха в петък среща с министър-председателя, на която са се опитали да го убедят, че ремонт на бюджета не се налага, обясни депутатът Корнелия Нинова.

По-късно, по време на последната си среща с граждански организации Пламен Орешарски даде да се разбере, че не е склонен да изтегли проекта за ремонт на бюджета. „Внесохме актуализацията на бюджета обмислено, а не необмислено, за да не създаваме напрежение и да позволим на служебния кабинет да работи нормално”, посочи премиерът в оставка в отговор на питане на граждани.

Орешарски отбеляза, че притесненията са свързани с това, че парламентът няма да работи до края на октомври и с многото рискове, които биха могли да възникнат. „Това е единственият мотив за искането на актуализация”, заяви премиерът и добави, че тя е „в интерес на всички български граждани”.

Преди малко повече от седмица кабинетът прие проект за актуализация на бюджета с аргумента, че за всеки случай трябва да се осигури огромен финансов буфер. Той трябва да гарантира банковата стабилност, но и да покрие недостиг в държавната хазната заради неизпълнение на данъците и в бюджета на Здравната каса, така че болниците да не спрат работа.

Тогава обаче правителството предвиди като още една застраховка за банките осигуряване на допълнителна гаранция от 2 млрд. лв. пред Фонда за гарантиране на влоговете. Предложено бе увеличаване на нивото на държавния дълг до 2,7% с допълнителни 3,425 млрд. лева, от които 2,7 млрд. лева са за стабилизиране на ситуацията с Корпоративна търговска банка. Така се получават общо 5,4 млрд. лв.

„Актуализацията на бюджета не се налага”, подчерта Корнелия Нинова в петък и изброи няколко аргумента в подкрепа на тази теза, които са били представени на Пламен Орешарски.

„В мотивите на този закон пише, че бюджетът може да бъде изпълнен и така, както е заложен в първоначалния си вариант, което ни дава основание да настояваме той да бъде изпълнен така", заяви народният представител. Като друг аргумент тя посочи увеличаването на дълга, на дефицита и намаляването на приходната част, което „поставя пред риск и затруднение финансите на България, а също се влошават и финансовите й параметри”.

„Това би се отразило както на жизнения стандарт на хората, така и на инвестиционния климат", обясни Нинова.
„Премиерът ни изслуша и каза, че ще си помисли върху нашето искане. Процедурата не е толкова проста и не зависи от неговото лично решение. Ако реши да изтегли предложението за актуализация, трябва да свика заседание на Министерския съвет и този въпрос да се обсъди там. Очакваме решението на министър-председателя”, обясни Нинова.

Попитана с какво впечатление са останали представителите на левицата, тя отговори, че Пламен Орешарски не е емоционален човек и не дава сигнали с външни белези. „Той е рационален човек и мисля, че ще получим в най-скоро време отговор”, допълни тя.

От БСП поддържат тезата, че актуализация на бюджета не е необходима. След призива на президента тя да бъде подкрепена и заявката на ГЕРБ и ДПС, че ще гласуват в подкрепа, депутатът от левицата Атанас Мерджанов обяви, че „имаме ново парламентарно мнозинство”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече „огромен компромис” решението партията да подкрепи актуализацията, а Йордан Цонев заяви, че ДПС няма да „извърши предателство” срещу това правителство.