Единствените, които не подкрепиха на първо четене измененията в Кодекса на труда във връзка със стимулирането на родителите осиновители, бяха „човеколюбивите” народни представители от ГЕРБ. Това каза депутатът от БСП Захари Георгиев на пресконференция в Пловдив, съобщиха от червената партия.

Предложените от него мерки касаят възможността осиновителите на деца до 5 години да ползват платен двугодишен отпуск - подобно на биологичните родители. Причината е, че тези родители и деца имат нужда от първоначален съвместен живот, за да се опознаят, да свикнат заедно и да станат семейство.

Законопроектът подкрепиха от Националния съвет за тристранно сътрудничество и социалното министерство, а финансовото е на мнение, че той няма да се отрази негативно, информира Георгиев. Той поясни, че с промените се предвижда финансовото стимулиране да започне от дата на осиновяване. За първата година сумата е 90% от получаваното трудово възнаграждение, а за втората година в размер на минималната работна заплата.

„Законопроектът е спешен и поради приетата от предишните управляващи стратегия за деинституализация на децата от домовете, което трябва да стане до края на тази година. В тази връзка за него остава необяснимо поведението на ГЕРБ при обсъждането на законопроекта миналата седмица. Може би защото го отхвърлиха в предишния мандат”, допусна червеният депутат.

Все пак в залата останали няколко парламентаристи от партията на Борисов, а останалите напуснали, „вероятно от срам, че се противопоставят на законодателен текст със социален ефект”.